Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Даниел Вълчeв: Големият въпрос не е как влизаш, а как завършваш университет

Снимка: БГНЕС

"Големият въпрос в българското образование не е как ставаш студент, а как завършваш висшето си образование". Това каза пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски", във връзка с решението на университета да се влиза в различни специалности, сред които и Право, само с оценка от матурите. Професорът посочи, че решението е взето по изключение заради ситуацията с пандемията. 

По думите му в повечето от университетите в света няма никакви специални изисквания за влизане в тях: "Всеки, който има съответното образование, съответната диплома, може да се запише за студент, само че не всеки завършва".

В предаването "Хоризонт за вас" проф. Даниел Вълчев акцентира на това, че досега Юридическият факултет е бил единственият, в който се е влизало "с истински изпити по Български език и литература и по История". Той обясни, че около 85% от студентите по Право завършват със своя випуск, т.е. около 15% не успяват да завършат. По думите на проф. Вълчев в Юридическия факултет в СУ има високи стандарти по отношение на провеждането на занятията и полагането на изпити.

"Нашите студенти, след като завършат, около 88% на изпитите за адвокат от първи път вземат този изпит, докато от други юридически факултети - около 20% от студентите успяват да станат адвокати. Данните са достатъчно красноречиви, за да се вгледаме защо юридическото образование, както и други регулирани професии - например медицината, нямат централизиран изход. Във всички нормални държави, особени от ЕС, юрист се става с единен Държавен изпит. Това е големият въпрос на юридическото образование. Имаме уверение и от министъра на образованието, и на министъра на правосъдието, че през следващата година този въпрос ще бъде много сериозно разгледан".  

Според Вълчев онлайн кандидатстудентски изпит би бил симулиране на изпит и даде пример с това, че и матурите няма да се проведат онлайн.

Като бивш министър на образованието Даниел Вълчев коментира провеждането на матурите в последните  повече от 10 години и ги определи като доста добре организирани и провеждани:

"Не виждам никакво основание да поставям под съмнение едно голямо усилие на българската държава в тази област". 

Проф. Вълчев коментира още, че випуските в университетите намаляват драматично и обясни, че това е заради конкуренцията на световните университети. 

Във връзка с дигиталното дистанционно обучение Вълчев заяви, че за да може да се направи качествено обучение от разстояние, е необходимо доста време, защото трябва да се стандартизират материалите.

"Да стоиш пред един компютър и да общуваш с един човек е много различно", категоричен беше деканът на Юридическия факултет в СУ. 

Цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Даниел Вълчев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени