Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата решава дали да повдигне обвинение срещу зам-министър Красимир Живков

Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите
Снимка: БГНЕС

Очаква се решението на прокуратурата - ще бъде ли обвинен заместник-министърът на околната среда Красимир Живков за участие в престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци. Той беше задържан вчера за 24 часа, заедно с още петима души.

Сред задържаните са бивш директор на екоинспекцията в Плевен, както и русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, чиято фирма  за преработка на акумулатори в Монтана, според прокуратурата, се е облагодетелствала от престъпната схема.

Вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че са събрани доказателства, че от началото на годината Красимир Живков е принуждавал свои подчинени да издават разрешителни за внос и износ на отпадъци на определени фирми, а тези, които отказвали, били уволнявани или напускали сами.

Днес обаче екоминистърът Емил Димитров съобщи за само една служителка през последните месеци. Тя работела по линия на отпадъците, но имала слаби резултати.

Заради разследването, от Министерството били иззети компютри, включително и на министъра, а атмосферата била лоша: "Цялото министерство седят в коридора и чакат да ги арестуват. Ти им казваш: "Отивайте да работите" - те викат: "Няма да подписвам". Ако мислите, че е много приятно, изобщо не е приятно. Елате, разходете се. Ще ви оставя насаме да си говорите с тях", каза пред репортери Емил Димитров, който замени на поста Нено Димов, заради когото през януари в Министерството на околната среда отново имаше спецакция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!