Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийската култура се завръща, Залцбургският фестивал - с 90 събития

Изминаха три месеца, по време на които културният сектор в Австрия бе един от най-засегнатите при обявяването на пандемията COVID-19. Драматични и оперни театри, концертни зали и музеи, техните директори, както и самите творци и изпълнители декларираха огромни загуби.

В сферата на културата имаше силно изразено напрежение и несъгласие с начина на управление на държавния секретар с ресор "Култура" в австрийското Министерство на изкуството, културата, спорта и публичните дейсности - Улрике Луначек.

След безпощадни критики към нея Луначек подаде официално оставка на 15 май, а за неин наследник на този пост бе назначена Андреа Майер. Тя е добре познато име в културните и политическите среди, тъй като от 2017 г. до този момент беше началник на кабинета на австрийкия президент Александър Ван дер Белен, а преди това в продължение на дълги години е ръководила отдела за култура към австрийския Бундесканцлерамт. Андреа Майер е била член на кураториума на виенския Концертхаус, както и на летния фестивал в Залцбург.

С реноме на експерт в бранша и завидни познанства с представители от всички сфери на изкуствата, Андреа Майер обяви на пресконференция следващия етап от възстановяването на културния живот в Австрия. Съществен факт е отпадането на ограничителните мерки за дистанция между самите артисти на сцената, както и за инструменталистите в оркестъра, което дава отново възможност за представяне на оперни спектакли и концерти на големи формации. Допълнителното уточнение при това разрешение е, че осигуряването на гарантирана безопасност от заразяване при артисти и музиканти ще бъде индивидуална отговорност на ръководствата на съответните културни институции- театри, концертни зали или фестивали.

Ограничителните мерки за дистанция в Австрия остават актуални за публиката, но и в този случай бе обявено поетапно облекчение. От 29 май в закрито помещение - концертна зала или театър - се допускат до 100 души публика, от 1 юли - до 250, а от 1 август броят на зрителите е 500 души, като със специално разрешение числеността достига до 1000 човека. Необходимо условие е спазването на дистанция от 1 метър между хората в публиката, а ако това е трудно осъществимо, посетителите ще трябва да носят защитни маски в концертните зали и театрите. При представления на открити пространства от 29 май се допускат до 100 души, от 1 юли - до 500, а от 1 август между 750 и максимум 1250 човека като горната граница важи за изключения.

Часове след пресконференцията на държавния секретар с ресор "Култура" Андреа Майер ръководството на Летния музикален фестивал в Залцбург, в лицето на неговата президентка Фелга Рабл Щадлер и интенданта Маркус Хинтерхойзер, обяви, че юбилейното издание за 100-годишнината на фестивала през 2020 г. ще се състои. Периодът на провеждане ще бъде от 1 до 30 август, програмата логично е в редуциран вариант и вместо предвидените първоначално 200 събития, ще се състоят около 90 от тях. Конкретната програма на фестивалното издание предстои да бъде обявена в началото на юни. Всички продукции, които отпаднат тази година, ще бъдат представени на фестивала през 2021 г. Вместо обичайните около 230 000 билета, тази година контингентът е редуциран до максимум 70 000 билета. Значително съкратен е и бюджетът на извънредното издание на фестивала – предвидените 68,8 милиона евро са намалени и новият бюджет ще се вмести в рамките на 38 до 40 милиона евро.

Златната зала на МузикферайнПоследваха и други обнадеждаващи реакции от австрийски културни институции: Интендантът на концертния комплекс Музикферайн Томас Ангиан направи видео обръщение към меломаните и обяви специално изготвена нова програма с концерти, които ще бъдат представени през месец юни в залите на Музикферайн при спазване на ограничителните мерки за дистанция, валидни за публиката при максимум 100 души в концертната зала. Ауфтакт на извънредната програма ще бъде поставен на 5 юни с изпълнение на Концерт за пиано и оркестър в Си-бемол мажор от Моцарт и Симфония №5 на Лудвиг ван Бетовен, а маестро Даниел Баренбойм ще бъде едновременно диригент и солист на концерта. Следват изяви на цигуларя Юлиан Рахлин, на Виенския симфоничен оркестър с диригент Филип Жордан, на Виенската филхармония под палката на Рикардо Мути на 14 юни и на Франц Велсер Мьост на 19 юни, клавирен рецитал на Рудолф Бухбиндер, представяне на трио “ Алтенберг“ и др.

Директорът на Виенската щатсопер Доминик Мейер също загатна своите планове да организира през месец юни прощална концертна гала в театъра по повод края на неговия 10-годишен мандат, на която да покани за солисти известни оперни изпълнители.

Кореспонденцията от Виена можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени