Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духовно "Пътуване" с творби на Димо Колибаров в галерия "Средец"

Димо Колибаров
Снимка: Ани Петрова

С изложбата "Пътуване" - библиофилски албум, графики на Димо Колибаров отвори врати след пандемичките ограничителни мерки галерия "Средец", която се намира в сградата на Министерството на културата. Експозицията включва произведения на автора, включени в едноименния албум, издаден от галерия "Масларски". 

"Албумът съдържа 23 графични листа. Те са правени през последните 2 години по идея на Иво Масларски", каза пред БНР Димо Колибаров и добави, че това е осмото библиофилско издание на галерия "Масларски":

"Аз не знам друг галерист като него, който така страстно да инвестира в изкуство с библиофилски издания".

Графикът обясни в предаването "Хоризонт за вас", че темата "Пътуване" не е в смисъла на физическото пътуване, а е едно духовно пътуване:

"Героите, които ползвах, са достатъчно анонимни, за да може зрителят да познае себе си в тези случки и събития, които бележат един житейски път".

Галеристът Иво Масларски разказа как се създава един библиофилски албум:

Иво Масларски"На пръв поглед много лесно, но всъщност е много трудно. Това изисква един огромен труд както от художника, така и от галериста. Важен е крайният резултат. Аз познавам Димо от студентските му години и още тогава съм забелязал богатото му въображение и талант. Един такъв автор ще бъде готов за голямото и трудно пътуване в изкуството".

По думите му в библиофилския албум това пътуване е доста философско и осмислено:

"То е един порив и стремеж. Едно неспирно движение от сътворението до вечността. Много човешко, истинско и приказно в странното време, в което живеем".

Изложбата "Пътуване" може да бъде видяна до 15-и юни.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Димо Колибаров и Иво Масларски в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!