Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 14 нови случая на Covid-19 доказани у нас при изследвани над 1300 проби

Според данните за ефективното репродуктивното число и времето за удвояването на случаите епидемията у нас е в процес на затихване

| обновено на 30.05.20 в 09:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През изминалото денонощие у нас са регистрирани 14 новия случая на коронавирусна инфекция при изследвани 1353 проби:

„Хубавата новина е, че за вчерашния ден имаме само 14 новозаболели. От тях със състояние, което предполага лечение в болница, са четирима. Останалите 10 са на домашен стационар“.

Това каза проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за Covid-19.

Според Кантарджиев данните говорят „срещу казаното, че колкото повече изследвания, толкова повече положителни ще имаме. Имаме положителни, само когато имаме увеличаване на заболяемостта в страната“.

Общият брой на случаите на Covid-19 в България достига 2499, като се затвърждава тенденцията новорегистрираните с коронавирусна инфекция за денонощие да са по-малко от излекуваните, които за вчера са 48.

Проф. Кантарджиев обясни, че според математическите анализи заразата затихва:

Ефективното репродуктивно число е под единица - 0,8. В математическата граница 0,6 -1. Това какво значи - че 10 души заразяват осем, а тези осем ще заразят шест и така епидемията гасне.

Ако на втори май на 18 дни се удвояваше броят на случаите на заразени, сега на 29 май - е на 36 дни. Това значи, че в момента имаме два пъти по-слаба епидемия от началото на май“, посочи Кантарджиев.

Разпределение на новите случаи

Активните, т.е. засегнати от коронавируса, области в страната са 6. Новите случаи са в областите Пазарджик  - 1, Плевен – 1, Разград – 2,  Сливен – 4, София- 5, Ямбол -1.

„Областите, които бяха доста засегнати, в това число Видин със 188 случая, вече нямат нови случаи. Област Благоевград, където също имахме разпространение на заболяването и имаше общо 129 случая, няма нови случаи В Ямбол, където също има засягане  и имаме общо от 140 случая, новият случай е само един. В  София - град и област София, където общия брой на случаите е 1048, новите са само пет“, отбеляза Тодор Кантарджиев.

Срез заразените вчера десет са жени и четирима са мъже.

Регистриран е един случай при дете - на девет месеца в София, то е без симптоми.

Има и регистриран случай на зараза при здравен работник – шофьор на линейка от столицата.

„Много е неприятно да кажа - това е шофьор на линейка от софийската „Бърза помощ“ - въпреки взиманите мерки, въпреки индивидуалните средства за защита, въпреки маските от висок клас на защита, такива случаи са неизбежни, защото медицинският персонал е постоянно във връзка с болни хора„ , коментира Тодор Кантарджиев. От медицинският персонал общият брой на случаите на зараза е 256.

Има още 48 души, които са оздравели, като общият дял на хората, които са се пробирили с коронавирусната инфекция е 42 процента от всички доказани случаи – те са 1064.

Разпределение на излекуваните вчера

„От „Пирогов“ са изписани пет души, от Военномедицинска академия  - един, от РЗИ-София е освободило от домашно лечение един човек вече е здрав, Пловдив – 18,  Благоевград  - 8, Видин - 7 Пазарджик – 4, Ямбол -3, Плевен – 1“.

За денонощието има три смъртни случая на пациенти, при които е доказана коронавирусна инфекция: една жена на 78 години е починала в Пазарджик, тя е била със сърдечна недостатъчност; 64-годишна жена в Пловдив с исхемична болест на сърцето и диабет; един мъж в Университетска болница „Света Анна“, който е 84-годишен.

Средната възраст на починалите с короновирус у нас е 67 години. 

Проф. Тодор Кантарджиев оповести и данни за динамиката на случаите на коронавирусната инфекция в световен мащаб - чуйте ги от звуковия файл:


Графика на диагностицираните с Covid-19 в България

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна