Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-ваксините: СЗО „за“ споделени патенти, компаниите „против“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) обяви инициатива за споделяне на патенти за бъдещи ваксини срещу Covid-19, но фармацевтичната индустрия даде да се разбере, че не е заинтересована от подобна схема, пише ДПА.

"Науката ни предлага решения, но за да направим така, че те да работят за всички, имаме нужда от солидарност", заяви в петък от Женева генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, като подчерта, че споделянето на патентите ще бъде доброволно.

Инициативата на СЗО спечели подкрепа от 36 страни, сред които Бразилия, Южна Африка, Пакистан, Малайзия, Индонезия, Белгия, Нидерландия и Норвегия.

Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации не се съгласи с някои условия от плана на СЗО, "тъй като те предполагат, че правата върху интелектуална собственост, които не са отстъпени или дадeни глобално, са потенциални пречки".


Лидерите на фармацевтичната индустрия също така предупредиха да не се споделят патенти:

"Ако не се защитава интелектуалната собственост, тогава по същество никой няма стимул за новаторство", заяви главният изпълнителен директор на компанията "АстраЗенека" Паскал Сорио, цитиран от ДПА.

"В този момент това е абсурдно и в този момент това е опасно", каза главният изпълнителен директор на компанията "Пфайзер" Алберт Бурла, изтъквайки, че неговата индустрия поема рискове за милиарди долари за разработване на ваксини, които може да проработят, но може и да се провалят.

Фармацевтичните лидери обаче се съгласиха със СЗО, че бъдещите ваксини срещу Covid-19 трябва да бъдат предлагани на достъпни цени, за да бъдат защитени хората в бедните и богатите страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени