Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш съветник на Тръмп обещавал на Русия "по-добър разговор" след смяната в Белия дом

Майкъл Флин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Майкъл Флин, бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп, е призовавал руския посланик в САЩ Сергей Кисляк да му помогне да избегне ескалиране на дипломатическите санкции. Това е станало в телефонен разговор на Флин с Кисляк, воден на 29 декември 2016 г., в периода между избирането на Тръмп за президент и встъпването му в длъжност, става ясно от разпространена стенограма на разговора, съобщиха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".

Документът бе разсекретен и предоставен на Конгреса от новоизбрания шеф на американските разузнавателни служби Джон Ратклийф в момент, когато около съдбата на Флин, който призна, че е излъгал ФБР за този разговор, се води съдебна битка. Този месец министерството на правосъдието оттегли обвиненията срещу Флинт, който вече се бе признал за виновен. Министерството взе това решение, след като публично бе подтикнато да го направи от Тръмп и близки до него хора.

В стенограмата Флин приканва Кисляк Русия да вземе "балансирани" мерки в отговор на наложените от президента Барак Обама антируски санкции. "Знам, че трябва да предприемете нещо - но нека то е реципрочно", казва Флин и след това предлага Русия да не "отива по-далеч, отколкото се налага". Защото не искам да стигаме до ситуация, която да се изостри, на принципа "око за око", казва тогавашният съветник.

Разговорът е воден в деня, в който Обама обявява, че САЩ гонят 35 руснаци, за които се твърди, че са служители на руското разузнаване. Флин освен това уверява събеседника си, че когато Тръмп поеме президентството, те "ще могат да водят по-добър разговор" по двустранните отношения.

Според демократите стенограмата показва, че Флин е излъгал ФБР, когато е отказал да даде подробности за разговора, и в същото време е действал срещу действащия президент, като е общувал със страна, която току-що се е била намесила в американските избори. Но съюзниците на Тръмп, поддържащи тезата, че ФБР преди всичко не е имало причина да разследва Флин, казват, че разсекретените документи с нищо не го уличават и той не е направил нищо лошо, предаде Асошиейтед прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!