Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 24-30 май 2020

Ники Русев
Снимка: Поли Петрова

След 2 месеца тренировки вкъщи 14-годишният Ники Русев успя да изкатери маршрут от високата категория на трудност 8с. Става дума за линията „Непобедим“ на Карлуково. Преди това, за 2 седмици младият пловдивчанин, който тренира в клуба на НСА, е изкатерил 3 маршрута 8а+ и едно 8b.

„Останах вкъщи два месеца и знаех, че трябва да тренирам. Всеки ден след училище правих усилени тренировки. Това продължи над два часа и половина. Исках, когато отида при моите приятели и треньори, да видя, че не съм загубил формата си и дори да съм станал по-силен“ – сподели Ники, цитиран в сайта на катерачния клуб.

ВИДЕО


Ориан Бертон

Снимка: Фейсбук профил - Oreane Bertone


Ориан Бертон стана четвъртата жена в света, изкатерила боулдър с категория на трудност 8С. Става дума за проблема „Satan I Helvete“ във Фонтенбло. 

ВИДЕО

В емоционален пост в Инстаграм 15-годишната французойка сподели, че е загубила мотивация по време на едномесечния си престой вкъщи заради пандемията, но е събрала сили да продължи напред в името на своя напредък и така е успяла да постигне въпросното 8С. Тук трябва да уточним, че най-високата категория изкатерен боулдър в света до момента е 9А, и без излишна скромност да напомним, че българката Алекс Тоткова (СК „НСА“) е единствената катерачка, победила Бертон в състезание. 

Алекс също възстанови тренировки и предстои да видим следващите й успехи. Дни преди обявяването на извънредното положение в България 15-годишната Алекс стана първата българка, преминала маршрут с категория 9а в скалното катерене и първият български катерач, изкатерил 9а извън страната („Victimes del futur“ в Маргалеф, Испания).

===

Брук Работу (Brooke Raboutou) се присъедини към елитния кръг жени-катерачи, решили боулдър проблем с категория на трудност 8В+. Преди дни тя е изкатерила „Muscle Car“ V14/8B+ в Колорадо. Преди това 19-годишната американка, която е висока едва 157 см, е изкатерила и два боулдъра с категория 8B. Работу ще участва в Олимпийските игри в Токио, които ще се проведат през лятото на 2021 г.

===

Нов скоростен рекорд беше поставен по една от класиките в Америка - знаменитият маршрут “The Naked Edge” 6b+ в каньона Елдорадо. 23-годишният Джон Ебърс и 24-годишният Бен Уилбър изминаха 140-метровата линия (6 въжета) за 24 минути и 14 секунди.


ВИДЕО


Предишният рекорд беше поставен през 2015 г. от Стефан Грийбъл и Джейсън Уелс, на които им отне 15 секунди повече. (Джейсън Уелс загина три години по-късно на Ел Капитан).

Голият ръб е изкатерен за първи път през 1962 г. от Лейтън Кор и Боб Кълп, а първият опит за скоростно изкачване е от началото на 90-те, когато Майкъл Гилбърт и Роб Слейтър записват време от 1 час и 38 минути.

===

Заради пандемията от COVID-19, Свтовното първенство по спортно катерене за младежи, което беше планирано за август, се отлага. Решението на Международната федеация и на руската федерация по катерене е то да се проведе във Воронеж, но през 2021 г., а следващото издание, през 2022 г., ще бъде в САЩ.

===

Първото реално състезание по планинско бягане след блокадата, наложена заради COVID-19, ще се проведе на 21 юни в Хърватия, в Националния парк Пaкленица, планината Велебит, съобщи българският бегач Пирин Галов. Любопитното е, че в подкрепителните пунктове на 42-километровата дистанция ще се предлага само вода, като бегачите ще трябва сами да се обслужват.

Колкото до родните бегачи, те вече усилено тренират по планините в очакване на яснота кога ще бъдат разрешени и у нас състезанията на открито, след като бяха разрешени колективните спортни занимания, но не и съревнованията с присъствието на публика.



На ЕверестСнимка: Xinhua

Шестима китайци изкачиха на 26 май Еверест, който остана затворен за чуждестранни експедиции този сезон, заради коронавируса. Става дума за екип, фиксиращ парапетите за китайска комерсиална експедиция, чиято цел бе отбелязване на 60 години от първото китайско изкачване на върха. На 27 май 10-членна китайска група, сред която е имало двама геодезисти, пък достигна върха в опит да направи нови измервания на височината му, очакват се подробности за резултатите. Изкачването беше предавано пряко по китайската национална телевизия. На 28 май до върха стигна и комерсиалната експедиция от 14 китайски клиенти и 21 водачи от Тибет. В групата е било и 16-годишно момче.


Никола Абаджиев-Коки

Идния месец атлетите на Red Bull Весо Овчаров и Никола Абаджиев-Коки ще проведат зрелищно състезание по Дунава. Те ще преминат България от запад на изток, като Весо ще прелети над Дунавската равнина с парапланера си, а Коки ще мине по реката с кайтсърф. Стартът ще бъде при Ново село и за 12 часа двамата трябва да се опитат да изминат колкото могат повече километри. Точната дата зависи от метеорологичните условия.


Организаторите на Банско филм фест представят първото си събитие след изолацията заради коронавируса - „Филми за Тибет в парка“. То ще се проведе на 7 юни, от 21:00 на открита сцена на Театър „София“ (парк „Заимов“). 



Първият подбран филм е френската лента “Магичната планина – пътят към Кайлаш” - за свещения за хората, изповядващи будизъм или хиндуизъм, връх, който всяка година привлича поклонници от цял свят. След това ще бъде прожектиран италианският филм "Ани, монахините от Ячен Гар", за огромното „будистко селище“ в Тибет, в което живеят около 20 000 монаси, две трети от които жени. Режисьорката на филма е единствената представителка на западната култура, която е допусната да живее известно време сред тях. Подробности можете да прочетете на сайта на Банско филм фест.
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!