Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски страни изразиха съжаление от решение на САЩ, свързано с иранското ядрено споразумение

Франция, Великобритания и Германия изразиха съжаление по повод решението на САЩ да отменят ключови изключения от международните санкции за ирански граждански ядрени проекти, които действат по силата на ядреното споразумение от 2015 година, предадоха „Асошиейтед прес“ и „Франс прес“.

Вашингтон се оттегли едностранно през 2018 година от споразумението с Иран, което позволява да се гарантира, че иранската ядрена програма ще бъде само за мирни цели. 

В съвместна декларация външните министерства на трите европейски държави изтъкнаха, че тези изключения, са гарантирали мирния характер на. Страните, които са част от споразумението заедно с Русия и Китай, провеждат консултации с партньорите си, за да се оценят последствията от решението, пише в декларацията.

 В Техеран говорителят на министерството на външните работи Абас Мусави остро осъди американските действия и ги определи като явно нарушение на резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН и Хартата на Обединените нации. Той допълни, че ако това навреди на правото на Иран да разработва ядрени енергийни проекти, ще бъдат предприети съответни юридически действия.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна