Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 няма да помрачи празника на децата тази година

Снимка: БГНЕС

Причините 1 юни да бъде избран за Ден на детето не са ясни, но се смята, че води началото си от голям празник свързан с пролетното равноденствие, почитан и до днес в Китай. През 20 век 1 юни се отбелязва за първи път през 1925 година в Женева, когато специалното тържество на китайския генерален консул в швейцарския град съвпада със Световната конференция за благосъстоянието на децата. До първото международно честване на Деня на детето през 1950 г. обаче минават още 25 години. Тогава в празника се включват над 50 държави по целия свят.

Денят на детето започва да се чества в България през 1927 г. Това става с официален указ на Цар Борис ІІІ, който повелява този ден да се почита всяка година на втората неделя след Великден. Мащабът на празника в Царство България е сравним с този на честваният, посветени на делото на светите братя Кирил и Методий.

През 1928 г. с организацията на Деня на детето се заема Съюзът за закрила на децата в България, създаден през 1925 г. като една от структурите на Българското дружество „Червен кръст“. Още от появата си Съюзът става член на Международния съюз за закрила на децата, чиято централа е в Женева.

В наши дни, 1 юни продължава да е любим празник на малчуганите в България. Всяка година те имат възможност да се включат в многобройни инициативи и развлечения в цялата страна. Въпреки пандемията от Covid-19, тази година също са предвидени различни мероприятия, които ще преминат при спазване на всички противоепидемични мерки.

И ако имате деца, или пък пазите детето в себе си и искате да се потопите в настроението на празника, можете да се възползвате от някоя от поканите, които сме подбрали от различни градове в страната:

Започваме със столицата София, където децата в един от големите столични квартали – Младост, ще посрещнат своя празник с кукленото представление „Мечо Пух“, много музика, игри и фокуси на популярния у нас илюзионист Ненчо Илчев. Всичко това, както и още изненади, очакват децата и техните родители на 1 юни от 17 часа, на лятната сцена в парка срещу районната администрация.

Два спектакъла ще предложат незабравими мигове на децата в морската ни столица Варна. Лятната сцена „Зад театъра“ на Театрално-музикалния продуцентски център в града ще бъде домакин на мюзикъла за деца и възрастни по текст на Недялко Йорданов „Приключения опасни със герои сладкогласни“ и на „Приказка за деца“, разказана чрез музиката на П. Й. Чайковски и актьора Стоян Радев. Общото между двете произведения е, че доброто винаги възтържествува, а децата нито за миг не променят решението си да застанат на негова страна.

Музика ще омагьоса децата и в Стара Загора, където Държавната опера и Старозагорската митрополия обединяват усилия и ще посрещнат малчуганите в градината на Митрополията. При спазване на всички противоепидемични мерки, деца от 0 до 6 години и техните родители ще могат да гледат два спектакъла от 9,30 и 13 часа. Сутрешният – „Фа Сол Ла се забавлява“, разказва за момче, което иска да се научи да пее и танцува в операта и за първи път вижда истински музикални инструменти. Обедният – „Клинг Кланг“, запознава децата с космоса, докато пътуват из различните планети от Слънчевата система. Музиката към постановката е компилация с произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Ерик Сати и Клод Дебюси.

Изложба с детски рисунки ще подреди специализираният отдел на Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. За най-интересните картини са предвидени награди от местна книжарница.

Тържество „Детство мое“ организира и Общинска библиотека „Искра“ в Казанлък. Децата в столицата на Розовата долина ще посрещнат своя празник, рисувайки любимите си приказни герои. Ще се включат в игра за разпознаване на книги по техни откъси, както и в забавна викторина. Накрая всички ще получат и едногодишен безплатен абонамент за храма на книгата в града. Библиотеката очаква своите посетители в детско-юношеския ѝ отдел в два часови интервала на 1 юни – 10-12 часа и 14-17 часа.


И не забравяйте, че най-важното за един истински 1 юни са детските усмивки!

Съставил: Йоан Колев


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!