Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на детето

| обновено на 01.06.20 в 12:42
Снимка: РАДИО ВИДИН

Днес е Международният ден на детето. 

По повод празника днес Зоологическата градина в София ще е с безплатен вход. Наред със старите обитатели на зоопарка, посетителите ще могат видят и новите - двойка бели бенгалски тигри, както и новородените по време на извънредното положение животни. Софийският зоопарк ще е отворен от 9 до 18 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Днес отваря врати и Музикалният театър в София. От 11 ч. ще се играе спектакълът "Да целунеш принцеса", а входът е свободен. Университетският театър на Нов български университет ще отбележи празника с 3-дневен онлайн маратон. Началото е в 11 ч. с постановката "Тошко Африкански" по Ангел Каралийчев. По същото време в център "Сити марк" ще се играе онлайн постановката "Моят свят", в която главен герой е един клоун. За първи път след дълго време врати ще отвори и детският научен център "Музейко". 

За първи път празникът в Хасково ще бъде различен. Заради противоепидемичните мерки ще има само спектакъл на открито "Как се лекува лъвски страх". 

В Плевен Регионалният военно-исторически музей отправя специална покана към най-малките жители и гости на града. По повод Международния ден на детето входът в Панорама “Плевенска епопея 1877 година“ е свободен през целия ден. 

Панорамата “Плевенска епопея 1877 година“ е с вход свободен за най-малките жители и гости на града. Безплатно ще работи и къщата-музей "Цар Освободител Александър Втори". 

Историческите обекти се отворени при спазване на противоепидемични мерки - приемат се малки групи до 8 деца и ученици, влиза се с маски, осигурени са дезинфектанти.

В Деня на детето всички ясли и детски градини в област Кърджали отвориха врати. Посещението става след подписана от родителите декларация за информирано съгласие.

На входа медицински сестри мерят температурата на детето и то не се допуска вътре при над 37 градуса. Изпращането на градина не е задължително, казаха от Общината в Кърджали и препоръчаха, ако има кой да се грижи за детето, то да остане вкъщи.

Предварителните разчети показват, че в първия ден малко деца са посетили детските заведения, но точният им брой ще стане ясен в следващите дни.

Община Благоевград е подготвила изключително богата програма. Празникът ще започне от 10:00ч. с концерт и детска шоу-програма на пл. „Македония“, а финалът е в 12:00 ч. В града ще има целодневен спортен маратон, конкурс за детски рисунки и др.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна