Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние предупреди Борис Джонсън за риск от Брекзит без сделка

Мишел Барние, главен преговарящ за Брекзит на ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние предупреди в неделя британския премиер Борис Джонсън за необходимостта той да изпълнява обещанията, които е дал при осигуряването на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС.

В противен случай неговата страна може да понесе двоен икономически удар - от Брекзит без сделка и от пандемията Covid-19.

"Обединеното кралство направи крачка назад, две крачки назад, дори три крачки назад от първоначалните ангажименти", заяви Барние в интервю за британския вестник Sunday Times. Той добави, че британските преговарящи трябва да бъдат "напълно в съответствие с това, което премиерът подписа с нас, тъй като 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС и Европейският парламент нямат къса памет".

"Спомняме си много ясно текста, който преговаряхме с Борис Джонсън. И просто искаме да видим, че това е спазено в писмен вид. И ако това не се случи, няма да има споразумение", отбеляза Барние, потвърждавайки, че Еропейският съюз няма да одобри сделка, която би навредила на блока или "на целостта на единния пазар".

Според него Великобритания трябва да бъде "по-реалистична" в своите искания по време на продължаващите през настоящата седмица търговските преговори с ЕС.

"Ясно е, че искаме споразумение, но това не може да бъде споразумение на всяка цена. Няма да приемем, никога няма да приемем нещо, което да направи единния европейски пазар по-нестабилен“, добави той.

Той отново подчерта, че Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз без търговска сделка, ако не бъде постигнато споразумение до края на годината. "Става въпрос просто за превръщане на обещанията на британския премиер Борис Джонсън и на лидерите на ЕС през миналата година в законов текст - ни повече, ни по-малко“.

"Трябва да помним заедно ангажиментите, които поехме заедно“, каза той.

Барние добави, че през целия процес на Брекзит Великобритания се опитва да подбере най-добрите аспекти на досегашното ѝ членството в ЕС, без обаче да приеме съответните задължения.

Въпреки че Барние посочи пред Sunday Times, че двете страни "не са постигнали много голям преговорен напредък", той добави, че "дори и да е трудно, вярвам, че споразумението е възможно“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!