Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След отворено писмо към управляващите и медиите

Родители протестират пред общината за повече места в детските градини

Протест, чиято кауза е за всички деца да има място в общински детски градини и ясли, организираха пред сградата на Столичната община граждани, родители и членове на фейсбук групата “Граждански протест против липсата на общински детски ясли и градини”.

„Проблемът съществува от десетилетия и причините са ясни – идват да живеят хора от други места, строят се нови жилищни сгради и квартали, но не и общински детски заведения към тях. Затова и на много места яслите и детските градини са много натоварени“, обясни пред Радио София Айра Антонова, една от майките, които организират протеста.

Припомняме, че наскоро в репортаж за радио София, от столичната община заявиха, че групите в детските градини и яслите са намалени по искане на родителски организации.

„По този начин проблемът с неприетите деца се задълбочава с над 3000“, коментира майката.

В отворено писмо до управляващите органи и медиите протестиращите очертаха своите искания. Част от тях са: пряка финансова подкрепа, под формата на ваучер за алтернативно детско заведение за  некласираните деца, както и ударно строителство на ясли и детски градини.

„Искаме повече места за децата, независимо как“, допълва Айра Антонова.

Протестиращите не се асоциират с никоя политическа партия и не искат оставки.

Междувременно детските градини и ясли отвориха врати, спазвайки определените мерки против разпространението на Covid-19.Групите съвсем не са пълни, споделя директорката на столична детска градина, дори има група само от две деца, допълни тя.

Чуйте още в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна