Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай поиска от държавните фирми да спрат покупките на селскостопански стоки от САЩ

Китайското правителство е наредило на големите си държавни селскостопански компании временно да спрат покупките на някои селскостопански стоки в САЩ, включително на соя и свинско месо, докато Пекин направи оценка на спора между САЩ и Китай по отношение на новия закон за сигурност на Хонконг, приет от парламента на азиатската държава, съобщава агенция Блумбърг, цитирай свои неназовани източници, запознати с въпроса.

Този закон беше остро критикуван от Вашингтон, като в края на миналия месец Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще премахне предоставения специален статут на Хонконг, за да накаже по този начин Пекин.

На китайските държавни търговци China Oil and Foodstuffs Corp. (COFCO Group) и China Grain Reserve Corp. (Sinograin) им беше наредено да преустановят закупуването на американски продукти, ескалирайки допълнително двустранното търговско напрежение.

Същите източници на Блумбърг посочиха, че Китай може да разшири забраната, включвайки допълнителни американски селскостопански стоки, ако Вашингтон предприеме допълнителни действия.

През миналия месец имаше информации, че китайски висши служители са поискали да бъдат подновени търговските преговори със Съединените щати, настоявайки за по-реципрочен подход, тъй като не са доволни от подписаната през януари "Фаза 1" от двустранната търговска сделка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!