Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„12 писма до дванайсетокласниците“ – урок по комуникация

| обновено на 01.06.20 в 16:32 БНР Новини
Снимка: Pexels

Не от по-големия до по-малкия, не от опитния до този, който още не знае много, не и от успелия до прохождащия. Не е дори от учителя и родителя до детето. А от човек до човек. Такива са всичките „12 писма до дванайсетокласниците“, макар и до този момент да са публикувани само девет от тях. Идеята им е не толкова да учат, тъй като е ясно, че всеки, независимо от възрастта му, е ученик на този свят. Идеята им е да доведат до диалог. До разговор между пишещия писмото и четящия го. До разговор със самия себе си.

Емилия Славова, преподавател по английски език в СУ, е инициатор на проекта „12 писма до дванайсетокласниците“, който дава възможност да изпратиш своето послание до този, който има нужда от него. В случая това са абитуриентите от випуск 2020, които ще завършат тази година по по-различен начин. Но са и техните родители, които са позабравили как да осъществят близост със своите деца. Доказват го данните на Световната здравна организация за Европа, според които българският тийнейджър е последен в класацията по усещане за подкрепа от страна на родителите си.

Емилия решава да постави началото на писмата – форма, която сама по себе си е признак за диалог – след протеста „За истинска детска болница“, който се проведе на 17 май тази година и който събра социално дистанцираните на едно място, и след вдъхновяващото за нея обръщение на Барак Обама към завършващите абитуриенти в САЩ. Според Емилия Славова всеки се нуждае от думи, които да вдъхват надежда, вяра, увереност, амбиция и подкрепа. Всеки, особено по-младите.

За податели на 12-те писма с послания тя и инициаторите на „Отворено писмо 24.05.2019“ – което миналата година обедини над 500 интелектуалци и граждани в призив за отстояване на ценностите на либералната демокрация и европейската ориентация на страната ни – канят писатели, актьори, художници, преподаватели, издатели, лекари, журналисти и граждански активисти. Всеки един от тях е сред подписалите отвореното писмо. Всеки един от тях има и нуждата да напише това, което съдържа неговото лично писмо до дванайсетокласник, и да го прочете. До днес своите послания, обърнати и към самите себе си, са написали Георги Господинов, Кирил Златков, Снежина Петрова, Мария Ландова, Манол Пейков, Стефан Иванов, Нева Мичева, Радосвета Стаменкова и Яна Бюрер Тавание. Думите им можете да откриете на Фейсбук страницата 12 писма до дванайсетокласниците“, където в близките три дни още трима ще напишат по нещо.

А в звуковия файл можете да разберете има ли кой да чуе написаното, защо е важно да го направи и как може да отговори на него. Говорят създателката на инициативата Емилия Славова и един от авторите – Манол Пейков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!