Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Йосифова, Кентъки: Американците гледат и към земята, и към звездите

„Фалкон 9“ с Боб Бенкен и Дъг Хърли на борда излетя от космическия център в Кейп Канаверал на 30 май.
Снимка: БТА

Емоционално, социално, политически ангажираните хора гледат и в двете посоки - и към звездите, и към паважа. Позицията е на сънародничката ни Мария Йосифова, която от години живее в Луисвил, щата Кентъки в Съединените щати. По едно и също време светът стана свидетел на масови протести заради убийството на цветнокож при полицейско задържане в Минеаполис и на успешното извеждане в Космоса на двама астронавти на НАСА с помощта на частната  компания Space X

Това е успех не само за Илон Мъск и за космическата програма на САЩ, но и за цялата международна общност, смята Йосифова. След „пенсионирането“ на космическите совалки, през последните 9 години американските астронавти пътуват в Космоса с руски транспорт. Програмата за совалките беше прекратена. Совалките остаряха като технология, поддръжката им се оказа изключително скъпа, поясни тя в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

Така НАСА в сътрудничество с частни компании, финансирани от богатството на хора като Илон Мъск и Джеф Безос започва производството на ново космическо превозно средство, неофициално наричано „космическо такси“, което да намали стойността на космическия транспорт и да стане основа разработките по програмата за стъпване на Марс да продължат, допълни Мария Йосифова. 

Американците са амбициозни хора - не само като индивиди, но и като общество. И когато амбициите са подплатени с достатъчно финансиране, макар и съпроводено с трудности, реализирането на програмата Space X ще продължи и САЩ няма да спрат дотук, каза тя.

Напредъкът на китайската космическа програма през последните години е значителен и подхранва още по-сериозните намерения на САЩ към Космоса, изтъкна още Йосифова. 

След безпрецедентната Covid-криза хората имаха нужда от добри новини. Изстрелването като успешна акция съвпадна с тази социална необходимост от добри новини, отбеляза Мария Йосифова, според която патриотизмът на американците е разклатен след случая с убийството на Джордж Флойд в Минеаполис.

„Протести има навсякъде, включително в града, в който аз живея. Насилието породи насилие и то се изроди в мародерстване, палене, чупене на витрини, наранени хора, ранени полицаи, ранени демонстранти. Изглежда, че гневът в обществото нараства с всеки изминал ден, особено след кризата с вируса, и всяко нещо може да възпламени голям пожар.“

Проблемът с бруталността на полицията не е от днес и от вчера, убийството на арестант – чернокож или цветнокож, не е единичен случай, коментира още Мария Йосифова.

„Той съществува от години, от десетилетия. И в момента хората тук гледат и нагоре, и надолу. Гледат и в звездите, гледат и в асфалта, където протестират, лежейки и викайки: „Не мога да дишам“. Хората ще продължат да гледат и в двете посоки. /…/ Трябва да изразяваме както възторга си, така и омерзението си от престъпността и да продължаваме да гледаме в звездите, нагоре.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна