Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетино обяви, че е направил революция в Англия със Саутхемптън

Маурисио Почетино
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Маурисио Почетино твърди, че нито един клуб не е имал толкова голямо влияние върху английския футбол, колкото неговия Саутхемптън през сезон 2013-2014.

Аржентинецът се присъедини към „светците“ от Еспаньол през 2013 и изгради млад отбор, характеризиращ се с преса, владение на топката и динамичен футбол. След като избегна изпадането, клубът се превърна в отбор от първата десетка на Лигата следващия сезон. Почетино се присъедини след това към Тотнъм и изгради състав, борещ се за местата в Шампионска лига, като миналата година го изведе и до финала на най-престижния европейски клубен турнир.

И докато той неимоверно много помогна за прогреса на Тотнъм, Почетино отбелязва, че работата му в Саутхемптън е най-впечатляващата във висшия ешелон, революционирайки футбола в Англия преди на сцената в Премиършип да се появят топ мениджъри като Пеп Гуардиола и Юрген Клоп.

„Футболът в Англия се промени с тима на Саутхемптън през 2013-14 – няма друг клуб, който да е повлиял толкова много на английския футбол. Пристигнахме в отбор с президент като Никола Кортезе, който ни даде всичко необходимо, за да създадем нещо уникално в английския футбол“.

„Нашата способност да се адаптираме към изцяло различна среда беше невероятна. Намерихме група играчи, която искаше да се научи от опита в испанския футбол, и с качеството да практикува различен стил на игра – такъв, който няма нищо общо с традиционния английски футбол. Започнаха да се появяват млади играчи, и хората започнаха да им вярват, както и в английския национален отбор“, сподели специалистът за телевизионното шоу на Ла Лига Talking Football. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!