Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията Eli Lilly започва проучване за лечение с антитела на заразени с Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Eli Lilly and Company разкри в понеделник, че започва "първото в света проучване за потенциално лечение на Covid-19 с антитела".

Американската фармацевтична компания Eli Lilly и канадска биотехнологична фирма AbCellera работиха заедно, за да създадат LY-CoV555 - "първото потенциално ново лекарство, специално проектирано да атакува“ коронавируса.

Учени от Eli Lilly са разработили антитялото за три месеца, след като то е било идентифицирано "от кръвна проба, взета от един от първите пациенти в САЩ, които са се възстановили от Covid-19", заявиха от компанията.

"По-късно този месец ще прегледаме резултатите от това първо изследване при хора и възнамеряваме да започнем по-широки изпитания за ефикасността на подобно лечение. В същото време, докато изследваме безопасността и ефикасността, ние започваме и широкомащабно производство на тази потенциална терапия", заяви в съобщение до пресата Даниъл Сковронски, доктор на науките, главен научен директор на Eli Lilly и президент на изследователските лаборатории на фармацевтична компания.

Междувременно фармацевтичната компания Gilead Sciences обяви в понеделник резултатите от клиничното изпитание във "фаза 3" на антивирусното си лекарство ремдезивир при лечение на коронавирус. От компанията заявиха, че лекарството е помогнало на "някои заразени с Covid-19 пациенти с умерена пневмония".

"Вече имаме три рандомизирани, контролирани клинични проучвания, които показват, че ремдезивир (рemdesivir) подобрява клиничните резултати чрез няколко различни мерки", каза главният лекарски директор на Gilead д-р Мердад Парси.

"Днешните резултати показват, че при лечение на умерени случаи с коронавирус, 5-дневният курс на ремдезивир води до по-голямо клинично подобрение в сравнение с полаганите за пациентите стандартни грижи, добавяйки още доказателство за ползата от ремдезивир към преди това предоставените резултати от проучването“, добави д-р Парси в официално изявление за пресата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!