Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фестивал на филмово изкуство "SEE A PARIS FF" награди двама български творци

Снимка: South East European Film Festival

Международният фестивал на филмовото изкуство “South East European film festival – SEE A PARIS FF” връчи Десетата юбилейна награда “SEE personality award 2020” на българския поет Захари Иванов.

"SEE A PARIS FF" е най-големия фестивал на балканското изкуство не само във Франция, а в Западна и Централна Европа и се провежда ежегодно в Париж и Берлин. Той представя образци на балканското кино вече десет години.

Сред наградите, които връчва фестивалът, особено място заема наградата “SEE personality award". Тя се присъжда за творчески успехи и принос за укрепването на културните контакти между балканските народи. Носители на отличието са изтъкнати творци от различни краища на Балканския полуостров. Сред тях е и българската актриса Цветана Манева.

Тази година Изпълнителният Борд на фестивала присъди Десетата юбилейна награда “SEE personality award 2020” на българския поет Захари Иванов, един от учредителите и председател на Асоциацията на писателите от Югоизточна Европа. С наградата Международният фестивал на филмовото изкуство "SEE A PARIS FF" оценява както неговото творчество, така и приноса му за сближаване културите на балканските народи.

Присъдена е още една награда на български писател – Анжел Вагенщайн – за цялостно творчество и принос към балканското кино.

За първи път самите награди няма да бъдат връчени на тържествена церемония в церемониалната зала на INALCO, PARIS-CITE-Sorbonne, а ON LINE по обясними причини, посочват от Международният фестивал на филмовото изкуство.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна