Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силите на Хафтар отвоюваха важен град в Либия

Военни действия в Триполи.
Снимка: Ройтерс

Източнолибийските сили отвоюваха важен град от въоръжените формирования, съюзени с подкрепяното от ООН правителство, заяви говорител, цитиран от АП.

Нарастващата външна намеса в конфликта в Либия изглежда придвижва войната към нов етап. Страната беше обхваната от хаос, след като дългогодишният диктатор Муамар Кадафи беше свален от власт при подкрепено от НАТО въстание през 2011 г., припомня БТА.

Сега Либия е разделена между управляващо на изток правителство, съюзено с бившия армейски командир Халифа Хафтар, и подкрепяни от ООН власти на запад в Триполи.

Говорител на Либийските арабски въоръжени сили (ЛАВС - официалното название на Либийската народна армия, ЛНА) на Хафтар каза, че те са си върнали град Ал Асаба на около 50 километра южно от столицата след въздушни удари срещу въоръжените формирования в района.

От миналата пролет източнолибийските сили се опитват да превземат Триполи от слабото, но подкрепяно от ООН правителство. Засилването на турската подкрепа за правителството в Триполи обръща хода на конфликта след продължила месеци патова ситуация, водейки до поредица от поражения за силите на Хафтар през последните седмици.

Ал Асаба е разположен на важен път, свързващ ЛАВС с град Тархуна - тяхната главна крепост на запад и снабдителна линия на югоизток от столицата.

Хафтар е подкрепян от Обединените арабски емирства, Египет и Русия, а съюзените с правителството в Триполи сили са подпомагани от Турция, Катар и Италия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени