Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон въвежда полицейски част за още две нощи с оглед на протестите

Куомо и Де Блазио също обсъждат налагане на полицейски час и в Ню Йорк

Запалени автомобили по време на масови протести във Вашингтон близо до Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на Вашингтон Мюриел Боузър обяви в понеделник, че столицата на САЩ ще въведе полицейски част от 19:00ч. местно време до сутринта, като това ще важи за следващите две нощи в резултат на нестихващите протести. В неделя вечерта в градът също беше въведен полицейски час.

Този ход идва след американската столица също беше силно засегната през последната седмица от ескалиращи демонстрации и протести заради полицейското насилие, което доведе до смъртта на Джордж Флойд.

"Всички американци би трябвало да са възмутени от убийството на Джордж Флойд. Въпреки това разбитите прозорци и грабежите са на път да засенчат разговора за неработещите системи, които ни докараха дотук", заяви тя на пресконференция.

По-рано стана ясно, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп e трябвало да бъде преместен за около час в бункера за извънредни ситуации на Белия дом с оглед насъбралите се протестиращи близо до сградата, като по същото време Националната гвардия беше разположена в американската столицата.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо пък заяви, че възнамерява да обсъди възможността за въвеждане на полицейски час в Ню Йорк с кмета Бил де Блазио с оглед на бушуващите протести из целия град.

"Днес ще говоря с кмета за полицейски час. Мисля, че тези бунтове в много отношения са контрапродуктивни за Ню Йорк", подчерта Куомо на пресконференция и добави, че градът "трябва да има достатъчно" служители на Нюйоркската полиция, за да ограничи протестите без съдействието на Националната гвардия.

Губернаторът обаче посочи, че някои действия на полицейският департамент на Ню Йорк "са засилили гнева" в целия град, като се позовава на няколко "много смущаващи" видеоклипове, показващи как полицията използва сила, за да разпръснат протестиращите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!