Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия отваря границите си и разрешава събирания на до 500 души

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешкото правителство реши да позволи на гражданите си да пътуват до повечето европейски страни от 15 юни без да са задължени да представят отрицателен тест за Covid-19 при завръщането си в родината.

В Чехия регистрираните заболели от новия коронавирус са 9286, а смъртните случаи - 321. Облекчаването на ограничителните мерки там започна през април. Сега ще бъде използвана цветна скала за разграничаването на европейските страни спрямо безопасността им що се отнася до новия коронавирус.

Най-безопасни - в зелено - са страните-съседки на Чехия, като Германия и Полша, както и Швейцария, Финландия и Прибалтийските страни. В оранжево са страните с по-висок риск и сред тях са Белгия, Франция, Италия, Нидерландия и Испания. Двете страни в червено и с най-висок риск са Великобритания и Швеция и само при завръщане от тях ще бъде изискван резултат от тест за Covid-19.

От следващата седмица в Чехия ще бъде разрешено да отворят театри и кина и ще бъде отменено правилото за физическа дистанция. От 8 юни се вдига и максималният брой на хора на масови събития на 500 души. Същата мярка влиза в сила в съседна Словакия от 10 юни, тогава там ще отворят и фитнеси, басейни, спа комплекси и казина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени