Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враждуващите страни в Либия са съгласни на преговори за примирие

Либийски военни край Триполи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Враждуващите страни в Либия са се съгласили да възобновят преговорите за примирие, съобщи мисията на ООН в страната след седмици на интензивни боеве край столицата Триполи, предаде Ройтерс.

В свое становище мисията приветства плана за възобновяване на преговорите във формат 5+5, включващ по пет висши офицери от двете страни.

Базираната на изток Либийска национална армия на Халифа Хафтар започна преди повече от година офанзива към Триполи, в която е международно признатото правителство на националното съгласие.

През последните седмици източнолибийските сили бяха изтласкани с помощта на Турция, но вчера възвърнаха част от позициите си. Бойците на Хафтар имат ключовата подкрепа на ОАЕ, Русия и Египет.

Две примирия вече бяха съгласувани тази година, но бомбардировки и боеве продължиха. През март спецпосланикът на ООН Гасан Саламе напусна поста и все още няма наследник.

Чуждестранната намеса в Либия вдигна залога в боевете с приток на още по-мощни оръжия. Миналата седмица САЩ обявиха, че Русия е изпратила на Хафтар поне 14 изтребителя. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна