Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирански учен, държан затворен в САЩ, отпътува към родината си

Новината бе съобщена от външния министър на Иран Мохамад Джавад Зариф
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Иранският учен Сайръс Асгари, лежал години зад решетките в САЩ с обвинения в кражба на промишлени тайни, но впоследствие оправдан, е излетял със самолет за родината си.  Това съобщи днес шефът на иранската дипломация Мохамад Джавад Зариф, предаде БТА.

„Добра новина, самолетът, с който се завръща д-р Сайръс Асгари, излетя от Америка. Поздравявам съпругата и семейството му“, написа Зариф в Инстаграм, съобщи АФП.

Въпреки че бе оправдан през ноември, 59-годишният Асгари остана под арест в САЩ, което вероятно бе свързано с имиграционните закони.

През 2016 г. изследователят от Технологическия университет в Техеран бе обвинен в кражба на промишлени тайни по време на академично посещение в Охайо.

През март ученият заяви пред британския в. „Гардиън“, че американската миграционна полиция го държи в Луизиана под арест, без елементарни санитарни удобства, и отказва да го върне в Иран, независимо че е оправдан.

Според базата данни на имиграционните власти той все още е задържан в щат Мисисипи, отбелязва АФП.

Държавният департамент на САЩ не е дал засега отговор на молбата на агенцията да коментира обявеното предстоящо освобождаване на учения.

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави заяви вчера, че Асгари е затворник в САЩ и скоро ще се завърне в родината си.

Иран и САЩ враждуват от десетилетия; всяка страна държи като затворници граждани на другата. Наскоро те отправиха призиви задържаните да бъдат  освободени във връзка с коронавирусната пандемия.

Иран е най-силно засегнатата страна в Близкия изток с над 154 000 заразени и близо 8000 смъртни случая.  В чужбина, а и в самата страна, експерти и официални лица изразяват съмнения, че цифрите, съобщавани от властите, са далеч под реалните. От март насам Иран освободи към 100 000 затворници, включително 1000 чужденци, за да ограничи разпространението на болестта.

САЩ са най-силно пострадалата страна в света с повече от 1,8 милиона случая и над 105 000 починали от Covid-19.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!