Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Занков: Социалното е изтърбушено

„Зад мен остана светлото бъдеще, мечтите се сведоха до илюзии и останаха малки желания, които касаят личното и вътрешните преживявания, защото очевидно социалното е изтърбушено.“ Това каза за „Хоризонт“ преди изложбата си „Пред мен“ художникът Венцислав Занков, който ще представи живопис и скулптура в галерия „Райко Алексиев“.

Вирусът и извънредната ситуация според художника са помогнали да изкристализира отношението към изкуството.

„Разбрахме, че ние сме маргинали. Това е една маргинална изложба. Нищо ново за това, че сме в самота. Въпросът е, че се изостри това усещане за самотност. Изложбата по някакъв начин отговаря на тия вътрешни пространства и на тая екология на душата, която трябва по някакъв начин да спазваме, на духа.“

„Според официалната позиция ресторантьорството е много по-важно от това, което аз правя. Кръчмарството продължава в пряк и стойностен смисъл“, каза още Венцислав Занков.

На плаката на изложбата е изобразено оголено дърво в червен неон, което посетителите ще могат да видят триизмерно. Художникът акцентира върху тази оголеност, която прилича на кръвоносна система. "Червеният цвят и самият неон, който вибрира вътре, създава напрежение."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!