Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кое тук е за възхвала

Това е въпросът, който първи изниква, докато четем крайно личната и болезнено откровена книга на Златко Енев "Възхвала на Ханс Аспергер". Нещо като мемоар или нещо като изповед, тя разкрива автора си в уж не особено добра светлина – уязвим, уплашен, гневен, попаднал в ситуация, с която никой не би могъл да се справи, не по-добър от читателя. "Възхвала на Ханс Аспергер" ни прекарва по трудния път на израстването – израстването на едно специално дете и израстването на родителите му. Пътят е осеян с неразбиране и провали, със срам и страх и при все това достига целта си.

Провокиран от грубите коментари на много българи към към хората с увреждания, писателят решава да разкаже историята на собственото си семейство, отгледало дете аутист. Авторът не премълчава нито трудностите, нито моментите на отчаяние, нито родителските си грешки. За това и "Възхвала на Ханс Аспергер" е история за отказването от очакванията, намирането на пътя и в крайна сметка за безусловната любов, а читателят напълно попада в обувките на разказвача.

Златко Енев е роден в Преслав през 1961 г. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1990 г. насам живее и работи в Берлин, откъдето издава електронното списание „Либерален преглед“. Пише книги за деца, проза, есета.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!