Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия с план да похарчи $73 млрд. за икономическо възстановяване

Президентът Владимир Путин подкрепи правителствената програма

| обновено на 02.06.20 в 18:01
Михаил Мишустин, премиер на Русия
Снимка: kremlin.ru

Руският премиер Михаил Мишустин заяви, че планът за икономическо възстановяване на страната от кризата с Covid-19 ще възлезе на 5 трилиона рубли (близо $73 млрд. или 65 млрд. евро).

Мишустин представи на президента Владимир Путин общонационалния план за излизане от кризата на фона на очертаващия се в Русия спад на брутния вътрешен продукт, продължаващо намаляване на доходите и рязко увеличаване на безработицата.

Планът на стойност 5 трилиона рубли е разделен на три етапа.

През първия трябва да бъде стабилизирана ситуацията като цяло и бъде предотвратено по-нататъшното падане на доходите. През втория – да започне увеличаването им като резултат от възстановяването на икономиката и намаляването на безработицата. Третият и последен етап трябва да приключи с постигането на дългосрочен икономически растеж, обясни Михаил Мишустин.

„Основната цел на плана е да преодолее спада на икономиката, предизвикан от коронавируса и да постигне устойчиви темпове на растеж на брутния вътрешен продукт, което ще ни позволи постоянно да увеличаваме реалните доходи на гражданите“, каза той. 

Реалните доходи на руснаците намаляват за шеста поредна година, като коронавирусната пандемия само ускори тенденцията.

През април безработните в Русия се увеличиха до 4 милиона и 300 хиляди души, което е близо 6 на сто от трудоспособното население. Очаква се до края на годината безработицата да достигне 8-10%, а брутният вътрешен продукт да намалее с около 5 на сто.

По думите на президента Путин стратегическата задача на плана е да подкрепи гражданите и бизнеса на етапа на излизане от кризата:

„Необходимо е да постигнем и дългосрочни структурни промени в руската икономика, качествено нова динамика в достигането на ключовите цели на националното развитие“, каза Путин, изразявайки подкрепа за правителствената програма. 

По-рано през деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ситуацията с коронавируса в Русия става все по-стабилна и може да породи "предпазлив оптимизъм", добавяйки, че се очаква тя да "се подобри значително след няколко седмици".

Той отбеляза, че това няма да повлияе на избирателната активност при гласуването на промените в конституцията на страната, което е насрочено за 1-ви юли.

"В някои региони това облекчаване на ограничителните мерки се случва по-бързо, в други региони по-бавно. Но като цяло ситуацията в Русия има тенденция да се стабилизира и поражда предпазлив оптимизъм", каза Песков на брифинг в Москва, очаквайки ситуацията да се подобри значително за няколко седмици.

В понеделник руският президент Владимир Путин обяви, че гласуването за конституционните промени ще се проведе на 1 юли, след като първоначално вотът беше определен за 22-ри април, но последва отлагане поради избухналата пандемията от коронавирус в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна