Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп заплаши да изпрати армията срещу безредиците

Сълзотворен газ на протеста във Вашингтон.
Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп отправи заплаха за изпращане хиляди военни в щатите, които не засилят мерките срещу протестиращите. В десетки градове демонстриращи излязоха по улиците за пореден път срещу полицейско насилие след смъртта на Джордж Флойд в ръцете на полицията в Минеаполис. Аутопсия показва, че Флойд е загинал вследствие на задушаване при натиск.

Като цяло протестите миналата нощ бяха предимно мирни, но имаше информации и за грабежи на магазини в Ню Йорк и Лос Анджелис. На места се е стигнало и до раняване на полицаи.

Във Вашингтон на видимо мирен протест властите отговориха със сълзотворен газ и военни хеликоптери. Униформените започнаха да разпръскват събралите се до Белия Дом малко преди речта на президента за възможността за изпращане на армията.

Демонстранти във Вашингтон реагират, след като над тях мина хеликоптер.

След това Тръмп излезе от Белия Дом и вървя по улицата, по която до преди по-малко от час е имало протестиращи и по която все още се усещали остатъци от сълзотворен газ. Президентът отиде до близка църква, където си направи снимка с библия и се върна в Белия дом.

Острата критика не се забави. Потенциалната номинация на демократите за президентските избори Джо Байдън написа в Туитър:

„Той използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи, за да си направи снимка. За нашите деца, за душата на нашата страна, ние трябва да го победим“.

Президентът Доналд Тръмп с библия в ръка пред църква във Вашингтон.

Това е една от най-големите вълни от гражданско недоволство от десетилетия наред след като афроамериканеца Флойд загина в ръцете на бял полицай, който бе обвинен в убийство.

Паметната служба за 46 годишния мъж е в четвъртък в Минеаполис, а погребението му ще бъде след седмица в Хюстън, където той е израснал.

Междувременно от Фейсбук и Туитър заявиха, че са свалили от социалните мрежи стотици публикации с дезинформация за протестите в страната. Сред публикациите има изопачена информация или конспиративни теории.

В една от тях се е твърдяло, че полицията в американската столица е заглушавала телефони, за да укрие насилие срещу протестиращи – нещо, което няма нищо общо с истината, но публикацията доби популярност онлайн. Експерти казват, че целта на тези, които стоят зад подобни послания е всяване на недоверие в институциите и смут в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!