Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания се надява на разхлабване на мерките заради Covid-19

Плажът в Борнемут, 1 юни 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Юни се очертава като един от най-важните месеци за британското правителството. Обединеното кралство е на челно място по жертви на коронавируса в Европа, но тенденцията към намаляването им се запазва и вече е в ход втората фаза на облекчаване на карантината с всички „за“ и „против“ нея. До края на юни трябва да стане ясно също ще има ли удължаване на преходния период за Брекзит, което ще проличи от хода на започналия днес последен кръг на търговските преговори.

Пандемията не помага на попадналите в задънена улица търговски преговори. Преговарящите екипи не могат да се срещнат лице в лице, а това пречи много на личните контакти и задкулисните разговори, които са така важни при решаване на трънливи въпроси. До голяма степен никой вече дори не гледа на Брекзит като нещо спешно на фона на пандемията.


Ако до края на юни, независимо как ще приключат търговските преговори, не бъде поискано удължаване на преходния период, който изтича на 31 декември, Обединеното кралство трябва да напусне ЕС със или без сделка. Все още няма сигнали какво точно е настроението след подновяването на ключовите преговори днес, но няма повод за оптимизъм, а времето неумолимо тече.

Британски министри имат достатъчно други грижи покрай коронавируса. Макар че се продължава с облекчаването на карантината и жертвите да намаляват, страната все още е най-пострадалата от пандемята в Европа с над 39 000 смъртни случая при доказани положителни проби с Covid-19.

Има притеснения, че след отварянето на основните училища вчера и проблемите със спазване на социалното дистантциране заради хубавото време, може да последва нова вълна от заразявания през септември, когато се очаква пълното вдигане на карантината.

Отваряне на заведение за хамбургери, Лондон, 2 юни 2020

Друг проблем е решението на властите да  наложат 14-дневна карантина на всички пристигащи в страната от 8 юни.

Даунинг стрийт бе буквално бомбардиран от туристическата индустрия и авиокомпаниите с искания да обмисли решението си, защото то е в противовес с общата политика в Европа, където падат карантините и се отварят границите.

Последното, което се чува, е, че ще се търсят начини карантината да бъде облекчена, като два са основните начини: разширяване на списъка на професиите, за които да се правят изключения или осигуряване на „коридор“ за страни с ниски нива на заразяване.

Правителствен източник, пожелал анонимност, е заявил за Би Би Си, че въпреки налагането на карантината от 8 юни се очаква тя да бъде вдигнато скоро – не по-късно от 20 юли, когато започва лятната ваканция на учениците.

Нов медицински доклад пък показва, че при хората от етническите малцинства, особено чернокожите и с азиатско потекло, е два пъти по-голяма вероятността да умрат от Covid-19 отколкото при белите британци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна