Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежки преговори в Германия за възстановяването на икономиката

Препъникамъкът е бонусът при покупката на нов автомобил

Снимка: БТА

Управляващата коалиция в Германия води тежки преговори за възстановяването на икономиката след пандемията. Пакетът мерки, който е на масата за преговори между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на финансовия министър Олаф Шолц, е за 100 милиарда евро. Очаква се мъчителните преговори да продължат до полунощ, а при неуспех днес да продължат и утре.

Нарекоха днешните разговори между консервативния блок ХДС/ХСС и социалдемократите „нови коалиционни преговори“ за оставащата една година от мандата. Защото се сблъскват основополагащи за преговарящите принципи, как да потръгне икономиката след коронакризата.

Основните теми са помощта за семействата и за общините, изпаднали във финансови затруднения. Но препъникамъкът е бонусът при покупката на нов автомобил, за който настоява силната автомобилна индустрия.

Социалдемократите смятат, че макар автомобилните гиганти и сега, по време на криза, да раздават милиарди бонуси и дивиденти трябва да бъдат подпомогнати, но въпросът е, как.

„Въпросът е дали е правилно да прехвърлим отговорността върху данъкоплатците, когато решат да си купят изгодно вече произведен автомобил старо поколение. По-правилното е да финансираме прехода към електромобилност, иновациите и развойната дейност.

Автомобилната индустрия има достатъчно резерви и може сама да финансира бонусите за покупката на нова кола. А нашата задача е да инвестираме в бъдещето“, категоричен е съпредседателят на социалдемократите Норберт Валтер-Борянс.

От своите позиции засега не отстъпва и икономическият министър Петер Алтмайер от ХДС, който е заделил пет милиарда евро за бонусна система според нивото на вредните емисии на двигателите с вътрешно горене.

Колко сложна е задачата пред управляващата коалиция става ясно и от факта, че зад идеята за бонус при покупката на нов дизелов или бензинов автомобил застават министър-председателите на трите провинции, седалища на трите гиганта „Фолксваген“, „Даймлер“ и БМВ. Тримата са представители на три различни партии. В Долна Саксония управляват социалдемократи, в Баден-Вюртемберг - Зелените, а в Бавария - консерваторите от Християнсоциалния съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна