Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набират се доброволци за актуализиране на Световния БЦЖ атлас

Архивна снимка на BCG ваксина от лаборатории на френския институт „Пастьор“ от март 1931 година.
Снимка: БТА

Търсят се доброволци за събиране на данни за БЦЖ ваксината, за да се проучи влиянието ѝ върху коронавируса. България е част от международен проект, целта на който е и актуализиране на Световния БЦЖ атлас, информацията в който не е обновявана от 2017 година.
      

„Опитваме се да подобрим информацията. Дали ваксината помага, трябва да се изчакат изследванията, които се правят в клинични условия. Чрез нашето изследване се опитваме да помогнем на тези изследвания и да направим едно международно състезание за изследване на тази хипотеза“, обясни пред БНР Радослав Кирков, директор в софтуерна компания, част от проекта.

В предаването „Нещо повече“ той допълни:

„В продължение на два месеца събрахме съмишленици от университети, софтуерни компании. Продължаваме да събираме данните, след което ще стартираме състезанието в две части. В първата част целта е от събрани текстове от интернет да се извлече информация в допълнение към това, което ръчно се набира, и чрез изкуствен интелект да се извлекат отговори на въпроси. Втората задача е да се търси взаимовръзката“.

Повече информация можете да прочетете ТУК

Интервюто с Радослав Кирков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна