Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според доклад на Европейската комисия за прилагането на европейското законодателство:

България с най-дълъг срок за проверка на незаконно придобито имущество в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е въвела най-дълъг времеви срок в ЕС, за който може да бъде проверена законността за придобиване на имущество - до 10 години - преди предявяване на обвинение срещу собственика.

Това се казва в доклад на Европейската комисия за прилагането на европейското законодателство в страните-членки при отнемане на незаконно придобито имущество.

В документа се подчертава, че в останалите държави срокът е обикновено двойно по-кратък – до 5 години преди повдигането на обвинението. Добавя се обаче, че има и страни, които не са поставили времеви ограничения от този тип.

В доклада се отбелязва, че за България, Румъния и Люксембург все още са в действие наказателните процедури заради липса на достатъчно данни за пълното прилагане на европейското законодателство.

България е сред страните, които пристъпват към отнемане на имущество при умишлени престъпления. В същото време повечето държави от ЕС предприемат тази мярка за всички престъпления, а Франция и Малта - когато осъдителната присъда е за лишаване от свобода от поне една година.

В повечето страни от Общността, включително в България, отнемането на имущество е разрешено преди произнасянето на окончателна осъдителна присъда срещу обвиняемия.

Само у нас и в Словения е възможно имущество да бъде отнето по гражданско дело, независимо дали е издадена влязла в сила осъдителна присъда.

България е сред мнозинството държави от ЕС, които улесняват съда да се убеди дали дадено имущество е придобито от престъпна дейност.

Страните-членки налагат различни изисквания за определяне на мащаба на разминаването между имущество и доходи при търсенето на произхода на средствата за придобиване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!