Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват полицията в Минеаполис

| обновено на 03.06.20 в 08:59
Губернаторът на Минесота Тим Уолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите в Съединените щати, предизвикани от смъртта на афроамериканец при арест в Минеаполис, продължават вече 8 дни. 

Четиримата полицаи, участвали в задържането, бяха уволнени. 

На един от тях в петък бяха повдигнати обвинения в непредумишлено убийство. Президентът Тръмп от своя страна се закани да използва военните, ако насилието по улиците на страната не спре. 

Хиляди пренебрегнаха полицейския час в Ню Йорк. Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията в града, където отново бяха разграбени магазини. 

Големи протести и шествия имаше също в Лос Анджелис, Филаделфия, Атланта и Сиатъл.

Протестите за смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис и на други жертви на полицейско насилие като цяло бяха мирни през деня, но вчера вечерта тълпите се отдадоха на мародерство, вандалски прояви и палежи. 

Десетки войници от Националната гвардия помагат на полицията за опазването на реда. По-рано президентът Тръмп заплаши да използва армията срещу демонстрантите, които нарече "разбойници". 

В американския Сенат републиканците блокираха проекторезолюция на демократите, която осъжда президента за ролята му в използването на сила срещу демонстранти в столицата Вашингтон в понеделник вечерта. Вероятният кандидат на Демократическата партия за президент Джо Байдън обвини Доналд Тръмп, че е превърнал страната в "бойно поле". 

Щатът Минесота е подал жалба за нарушаване на човешките права срещу полицията в Минеаполис по повод смъртта на Джордж Флойд. 

Губернаторът Тим Уолц съобщи още, че силите на реда ще бъдат подложени на разследване. Комисарят към департамента по човешките права в щата Ребека Лусеро обясни:

„Когато нашият департамент открие нарушения на човешките права, ние искаме да бъдат направени структурни промени. Ще проверим полицията в Минеаполис през последните 10 години, за да видим дали те системно са използвали дискриминационни практики срещу афроамериканци. Ще прегледаме всички политики, процедури и практики.“

От департамента по човешките права поясниха още, че ще искат незабавното въвеждане на временни мерки за справяне с дискриминацията 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени