Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учените прилагат генетичен анализ върху свитъците от Мъртво море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени приложиха генетичен анализ върху Свитъците от Мъртво море, за да установят дали правилно се съчетават фрагментите от древните ръкописи, съобщиха ДПА и „Ройтерс“.

Свитъците са древни религиозни ръкописи, съдържащи основите на Стария завет. Първите ръкописи са открити случайно от бедуин през 1947 г., а в следващите години са намерени още фрагменти в 11 пещери край Кумран, на Мъртво море.

Реликвите преминават през много ръце, а заради възрастта си са фрагментирани и не добре запазени.

Те са създадени преди две хиляди години и са най-значимата археологическа находка в историята, смята Одед Рехави от университета на Тел Авив, Израел. Кумранските свитъци съдържат няколко от най-древните версии на Библията и са от изключителен интерес за християни, мюсюлмани и евреи, поясни той.

Рехави каза пред ДПА, че ДНК анализът на образци от около 35 фрагмента е потвърдил, че определени части от ръкописите са части от едно цяло. В един от случаите обаче било повече от ясно, че фрагментите от един ръкопис не са съчетани правилно, както се смяташе досега.

„Установихме, че една част от фрагментите са от ръкопис върху овча кожа, а една малка част - върху кожа от крава“, казва Рехави и допълни, че генетичният анализ е установил, че овчата кожа не била от едно животно.

Това доказва, че фрагментите не само не са от един ръкопис, но са създавани в различни региони, защото в Юдейската пустиня кравите не могат да оцелеят.

Резултатите от анализа навеждат на заключението, че по едно и също време в еврейското общество са циркулирали различни версии на книгата, което е в контраст с текстовете, възприети по-късно от юдаизма и християнството.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна