Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединени патриоти оттеглиха предложението за промени в Закона за партиите

| обновено на 03.06.20 в 10:25
Снимка: БГНЕС

„Обединени патриоти“ оттеглиха предложението си за промени в Закона за политическите партии, с което искаха максималният размер на партийната субсидия да бъде 6 милиона лева годишно.

„Сутринта имахме политически съвет с ръководството на ГЕРБ. Обсъдихме въпроса и по тяхна молба и настояване решихме да изтеглим този законопроект и да го внесем в момента, в който получим едно по-широко съгласие и консенсус в Народното събрание“, каза Валери Симеонов.

„За да не може да не се превръща в говорилня една толкова важна тема, по която е толкова чувствително обществото“, добави лидерът на Националния фронт за спасение на България (НФСБ).

Предложение на патриотите беше да се сложат лимити на субсидията в размер на 6 милиона лева - два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарните избори. Така само две политически формации биха били с намалена партийна субсидия - ГЕРБ и БСП. Това са единствените две партии на българската политическа сцена, които имаха над 750 хиляди гласа на последните парламентарни избори.

Едно от предложенията беше да се въведе и максимален размер на дарението от физически лица за една календарна година от 10 хиляди лева. По този начин се цели да се избегне зависимостта на партиите от икономически субекти и да се възстанови правната уредба преди изменението на размера на държавната субсидия през месец юли 2019 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!