Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостниците се явиха на втората задължителна матура

Изпитът протече при стриктни мерки за сигурност на учениците и преподавателите

| обновено на 03.06.20 в 13:30
Снимка: БГНЕС

Днес се проведе втората матура за зрелостниците по предмет по избор. Над 37 000 ученици се явиха на държавния изпит.

И тази година най-много гимназисти - близо 12 000, са избрали английския език за своя втори задължителен изпит. Най-слаб интерес зрелостниците са проявили към италиански език.

Учениците бяха допускани с маски в учебните заведения, а на входовете се провеждаше задължителната здравна проверка:

Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 15-ти юни.

Във Френската гимназия в София бяха разпределени общо 140 ученици, избрали матура по английски език. От тях само един дванадесетокласник не се яви на изпита. Зрелостниците влизаха в училището през два отделни входа, за да се избегне струпването пред сградата. На влизане се провеждаше и задължителната здравна проверка. Няма нито едно върнато дете, обясни директорката Емилия Богданова:

"Навън бяха служители от охраната, които осигуряваха дистанция между децата, които чакат. Задължително се спазваше тази дистанция и вътре в сградата,  имаме табели. Горе в стаите също са осигурени дезинфектанти, проветряване на залите между различните модули. В стаите са ни по 10 деца, по двама квестори".

Училището имаше готовност да раздаде на зрелостниците предпазни средства, но това не беше необходимо, защото всички гимназисти се бяха погрижи за своята безопасност:

"Нося си маска. Влизаме. Дезинфекцираме се. Не се чувстваш все едно влизаш на матура. Мерят ти температурата, все едно влизаш в болница. Не са толкова притеснителни нещата. Почти е както всяка друга матура", казват учениците.

Зрелостниците очакваха началото на изпита без страх и притеснение, осъзнавайки че това е последната крачка преди дипломирането:

"Вълнувам се да приключа с изпитите"; "Нямам търпение. Искам да се свършва просто“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!