Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За заровените в мангановата мина "Оброчище" неизплатени заплати

Проблемите в мина "Оброчище" тлееха години наред. Сега бившите вече работници имат да получават неизплатени заплати.
Снимка: БГНЕС

Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ разполагат с 11 дни, за да кандидатстват пред Фонда за гарантиране на вземанията. Повече от 18 месеца те не са получавали заплати.

Мината не работи от месеци, концесионерът на рудника - „Евроманган“ е обявен през март в несъстоятелностРаботниците от години сигнализират за нередности и организират протести. „Оброчище“ е една от най-големите манганови мини в света и най-голямата в Европа.

Работниците имат две възможности да получат забавените си възнаграждения. Единият е да кандидатстват пред Фонда за гарантиране на вземанията. Другият – пътят на индивидуалните дела, каквито част от тях вече са завели.

Концесионерът и до момента не е представил ведомости, които като документи да послужат пред институциите.

Павел Костадинов е завел индивидуално дело. Той е работил за „Евроманган“ 10 години, бил е освободен от длъжност през март 2019 г. Има да получава 9 заплати.

„Заведох дело за незаконно съкращение и го спечелих. Също така съм завел дело и за неизплатени заплати, което също съм спечелил. Най-интересното е, че в НОИ, където се подават документи за кандидатстване към Фонда за гарантиране на вземанията, изглежда, че една справка, която чакат всички работници, за да вземат заплати от фонда, е с по-голяма стойност от съдебно решение, което е някаква аномалия за мен. Съдебен акт да е с по-малка стойност от някаква справка от някоя си фирма, независимо коя фирма“, коментира Костадинов пред БНР.

Димитър Андреев е бил заварчик в мината 8 години. Дължат му 6 заплати. Той няма навършени години за пенсия, не успява да се намери работа и разчита на доходите на съпругата си. „Съпругата каквото изкара, това е. Няма откъде. Ходих да търся работа. Аз съм на 57 години. Казват – ние търсим млади. И няма“, споделя той.

Над 24 хиляди лева неизплатени заплати има да получава и Йоан Димитров. Той е работил като началник участък „Добив“. „Аз горе-долу му загубих края, но някъде около 15-16 заплати имам да вземам.“ Казва, че всички в неговото положение разчитат на Фонда за гарантиране на вземанията. „Не могат да накарат един работодател да даде ведомостите. Това не е ли смешно? Хората седят гладни“, отбелязва Димитров, който вече е пенсионер с 30-годишен трудов стаж под земята. „И благодарение на туй, че съм взел пенсия, имам с какво да живея“, изтъква той.

Йоан Димитров разказва, че е работил почти в цяла България, но по думите му „това е една от най-добрите, най-хубавите мини“ у нас, сравнима като богатство със златното находище в Челопеч. 

Долу има манган за 500 години напред. Това е четвъртото по големина находище в света, най-голямото в Европа. От Бяла до Шабла е манганът, тук до Добрич, а под морето колко има само руснаците знаят. Това е огромно море от манган.“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!