Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви политически рискове създават протестите за Тръмп

Импровизиран мемориал на мястото на смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис.
Снимка: БТА

Мнозинството американци симпатизират на масовите протести, предизвикани от смъртта на невъоръжен чернокож мъж, задържан от полицията, и не одобряват реакцията на президента Доналд Тръмп на безредиците, сочи проучване на Ройтерс/Ипсос.

Демонстрациите, някои от които прераснаха в насилие, започнаха миналата седмица, след като полицай в Минеаполис бе заснет затиснал с коляно врата на Джордж Флойд в продължение на близо 9 минути, дори когато той започва да губи съзнание. Служителят на органите на реда е обвинен в убийство.

Проучването, проведено в понеделник и вторник, разкрива, че 64% от американците „симпатизират на протестиращите“, докато 27% са на противоположното мнение. 9 на сто не са сигурни в мнението си по въпроса.

Анкетата подчертава политическите рискове за Тръмп, който възприе твърдолинеен подход към протестите и заплаши да разположи военни, за да потушат изпълненото с насилие недоволство. Президентът републиканец е изправен пред избори през ноември.

Над 55% от американците заявяват, че не одобряват действията на Тръмп с оглед на протестите, включително 40 на сто, които „категорично“ не ги одобряват. Една трета казват, че одобряват отговора на президента – по-малко от общия му рейтинг от 39%.

Отделно проучване на Ройтерс/Ипсос разкрива, че демократът Джо Байдън води с 10 процентни точки пред Тръмп сред регистрираните гласоподаватели. Това е най-голямата разлика помежду им, след като бившият вицепрезидент стана вероятен кандидат на демократите за държавен глава.

Сондажът показва още, че дори сред републиканците 67% одобряват действията на Тръмп спрямо протестите – доста по-малко от 82%, които одобряват работата му на поста.

Опасения от насилие

Протестите задълбочиха чувството на криза за страната, която вече пострада от коронавирусната пандемия и последващия икономически спад. Докато много от демонстрациите през деня са мирни, някои от тях прерастват вечер в сблъсъци с полицията.

Мнозинството и от републиканците, и от демократите заявяват, че подкрепят мирни протести, но вярват, че нанесените щети вредят на каузата на демонстрантите. По-малко от една четвърт от американците смятат, че насилието е подходящ  отговор.

47% от регистрираните гласоподаватели заявяват, че планират да подкрепят Байдън на изборите на 3 ноември в сравнение с 37 на сто, които предпочитат Тръмп. Вчера в своя реч демократът обеща да не „раздухва пламъците на омразата“.

Общественото мнение може да бъде доста колебливо на фона на протестите всяка вечер. Няколко полицаи бяха простреляни в понеделник вечерта, а Тръмп разкритикува губернаторите, които не са поискали военна помощ.

В понеделник полицаи използваха сълзотворен газ, за да разпръснат мирен протест край Белия дом, така че Тръмп да може да позира за снимка пред църква.

Американците са разделени относно полицейските реакции. Според проучването 43% вярват, че органите на реда вършат добра работа, 47 на сто не са съгласни с това мнение. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени