Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресните центрове след Covid-кризата

Мултифункционално пространство на открито се превръща в алтернатива за НДК

Културната и конгресната индустрия търсят варианти за възстановяване след постепенното отпадане на противоепидемичните мерки.

Мултифункционално пространство на открито се превръща в алтернатива за НДК след Covid-кризата. С покрити сцена и сектор за публиката, върху 1200 кв. м. площ, платформата А6 дава възможност за организиране на събития от различен характер - изложения, конференции, културни събития. Новото пространство позволява част от събитията, отпаднали от календара на НДК да се премести навън, както и да се замислят нови. Планирани са 10 спектакъла на Софийската филхармония - всяка неделя от 19 часа, по специална лятна програма. Ще се провеждат фолклорни фестивали, концерти, детски представления. Платформата ще поеме цялата палитра от културни и конгресни събития.

„Разширяваме функционално възможностите и на събитията, и на дейностите, които могат да се провеждат тук“, коментира пред „Хоризонт“ Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на Националния дворец на културата. „НДК е на 40 години и за първи път в своята история затваря врати – това, което направихме на 8 март“, допълва той.  

Националният  дворец на културата е загубил не само приходи, но и публика, отбелязва Велков. Външната платформа според него ще способства за по-добър контакт между артист и публика, в сравнение със залите вътре, ако те работят само с 30 на сто от капацитета си.

НДК е най-голямото мултифункционално съоръжение за конгресна дейност и пространства, които досега не са били във фокуса на дейността ни, могат да се окажат актуални, изтъква още Борислав Велков. Моментът според него е подходящ да се направи „преформатиране на дейността“.

НДК е 100% търговско дружество, а това изисква пазарно поведение и гъвкава мениджърска политика. Затова и мярката 60/40 е била спасяваща и ще разчитат на тази помощ и в следващите месеци. При щатен състав около 300 души, „без тази мярка нямаше да се справим“, твърди Велков.

Загубите са сериозни за нашия мащаб – около 300 хиляди лева от конгресни събития, около 600 хиляди от културни събития. По-неприятното е, че точно в този период на годината потенциално сключваме договори за пролетта и за есента дори за следващата година. Имаше сериозно отдръпване от страна на организаторите. Много от събитията са свързани със спонсори, има отдръпване и от страна на спонсорите. Това беше една верижна реакция. Каквото успяхме, ние пренасочихме с други дати, но имаше събития, които бяха канселирани“, коментира той.

„Под каква форма ще се върнат фестивалите зависи от ограниченията и от нагласите на публиката. Въпросът е не само на забрана или действащи наредби, а и психологически“, казва Борислав Велков.

Тошко Гяуров е управител на Фестивалния и конгресен център във Варна, който е под „шапката“ на Министерството на културата. „Не сме бюджетно предприятие. Двете структури са търговски дружества и, както се казва, спасението им зависи само от мениджмънта, тоест от нас самите“, коментира той пред „Хоризонт“.

Като значително по-малка структура от НДК, Фестивалният и конгресен център в морската столица се отличача с развита кино програма. Четирите зали за прожекции могат да функционират сравнително нормално и при капацитет от 30%, защото киното не се пълни 100%, освен по време на фестивали, уточни Тошко Гяуров. Той съобщи, че вече приемат заявки от август нататък и има интерес за провеждане на събития до края на годината. Комплексът ще функционира с по-малко мероприятия в близките два месеца.

Как се справят големите конгресни центрове в София и Варна чуйте и в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна