Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Симеонов: Разрешението за строеж на Алепу да бъде разследвано

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Край Алепу няма свлачище и това е опит да бъде заблудено обществото, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов по казуса със строителството в защитената местност, по-известна като Шофьорския плаж.

Строителните дейности за момента са спрени, обявиха от фирмата изпълнител на проекта.

Валери Симеонов коментира:

„Това е брутално действие, което цели да бъде заблудено обществото, че е подпорна стена. Първо, аз много добре познавам това място - там няма свлачище, никога е нямало.

Самото разрешение е нарушение на Закона за устройство на територията. Разрешението, което е издадено, който го е издал, може би трябва да бъде разследван.

Оттам нататък виждате, че не става въпрос за подпорна стена, става въпрос за масивен строеж на няколко етажа, буквално на плажа. Няма как да подкрепя един такъв строеж и да имам мнение в подкрепа на инвеститора“.

Екип на дирекцията провери на място, за да установи дали се изгражда геозащитно съоръжение или обектът се превръща в четириетажен хотел.

По-рано днес стана ясно, че заключението от съвместната проверка на екипи на РДНСК и община Созопол е, че строежът в местността е брегоукрепително съоръжение, а не хотел.

Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018-а година, а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски комплекс.

Строежът, който прилича на 4-етажна сграда, на метри от плажната ивица, всъщност е подпорна стена, която държи земните пластове зад нея, каза директорът на строителното ведомство инж. Милен Ненчев.

Екоактивистът Тома Белев, който коментира темата в ефира на „Хоризонт“, контрира, че брегоукрепително съоръжение не се прави с помещения за бани и тоалетни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна