Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Косово одобри новото правителство

Авдулах Хоти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Косовският парламент одобри днес ново правителство с премиер, който обещава да постигне сделка за нормализиране на връзките със Сърбия, позволяваща заемане на място в ООН, предаде Ройтерс.

Новият кабинет на Авдулах Хоти от дясноцентристката Демократична лига на Косово получи 61 гласа „за“ в 120-местния парламент след седмица на правни спорове.

„Окончателната сделка между Косово и Сърбия ще бъде базирана на реципрочност между двете страни. Няма да позволим никаква промяна на границите или размяна на територии“, заяви Хоти пред депутатите.

Той е обещал още да премахне всички търговски бариери за стоки от Сърбия, за което призовават ЕС и САЩ, както и да възобнови диалогът с подкрепата на Брюксел, спрян през 2018 г.

Това ще даде възможност да се поднови диалогът с Белград, прекъснат през 2018 заради въведените от Косово 100-процентови мита за сръбски стоки, които бяха отменени едва през април тази година.

Хоти бе вицепремиер в предишното правителство на левия Албин Курти, който бе отстранен с вот на недоверие през март заради мерките срещу коронавируса и вдигането на митата за сръбски стоки.

От „Самоопределение“ - формацията, която спечели изборите миналия октомври и доскоро държа властта- обещаха масови протести, ако не бъде свикан нов народен вот.

Приветствие от ЕС

Върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей изпратиха поздравителен адрес към новото правителство на Косово.

В него се подчертава, че за да напредне по европейския път, Косово трябва да направи решителни реформи за укрепване върховенството на закона, особено в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и за насърчаването на социално-икономическото развитие.

„Бързото подновяване на диалога между Белград и Прищина чрез посредничеството на ЕС е ключово условие за цялостна нормализация на отношенията със Сърбия. Това е единственият начин европейското бъдеще на Косово да се превърне в реалност за неговите граждани“, се казва още в адреса. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна