Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съмнения за проучването, спряло клиничните изпитания с хидроксихлорохин

Списание "Лансет" се дистанцира от авторите на статия за хидроксихлорохина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Авторитетното медицинско списание "Лансет" се дистанцира от публикуваното на страниците му спорно проучване за въздействието на лекарството хидроксихлорохин, като призна с формално предупреждение, че сериозни въпроси били повдигнати относно достоверността й, съобщи БТА, като цитира Франс прес.

Предупреждението е публикувано във вторник под формата на забележка - "еxpression of concern"/изразяване на загриженост, официален термин, използван от научните списания, когато някое изследване се окаже проблематично.

Тази ремарка не е толкова тежка, колкото свалянето на цялата публикация, но е предупреждение за съмнения.

Визираното изследване предизвика прекъсването в световен мащаб на клиничните изпитания с лекарството хидроксихлорохин, тъй като авторите стигнаха до извода, че медикаментът няма благоприятно въздействие върху болните от Covid-19 и дори може да има нежелателни последици върху тяхното здраве. Отделни страни като Франция и болници в САЩ обявиха, че спират терапията с медикамента при болни с коронавирусна инфекция.

Проучването, публикувано на 22 март в "Лансет", се основаваше на данни от 96 хиляди пациенти, хоспитализирани между декември и април в 671 болници. В него се сравняваха резултатите от лечението на заразени с Covid-19 приели и не приели медикамента.

Но в публикувано на 28 май отворено писмо голям брой медицински авторитети изказват силна тревога от начина, по който екипът е използвал методологията и данните на изследването.

Въпросната база данни била предоставена от американската компания "Сърджисфиър", специализирана в анализа на здравна информация.

Авторите на изследването  - д-р Мандип Мехра и екипът му, защитиха резултатите от работата си:

"Ние сме горди със своя принос в борбата срещу Covid-19", заяви един от членовете на научния колектив Сапан Десай, който също е и собственик на компанията "Сърджисфиър".

Американският президент Доналд Тръмп

Около употребата на хидроксихлорохина имаше много дискусии, тъй като са известни негови странични ефекти, а терапевтичните му възможности при коронавирусната инфекция не са потвърдени. Американският президент Доналд Тръмп получи много критики, след като обяви, че приема медикамента превантивно. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени