Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да получи 12,3 млрд. евро по Плана за възстановяване на ЕС

Предложенията на ЕК за бюджет 2021-2027 са справедливи и добри, смята правителството

2
Шефът на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен представя проекта за бюджет 2021-2027 и План за възстановяване на ЕС в Европарламента на 27 май.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България може да разчита на 12 милиарда и 300 милиона евро по плана на Европейската комисия за справяне с икономическата криза, породена от Covid-19. Две трети от тях - или 9,2 милиарда евро ще са под формата на безвъзмездна  помощ, една трета или 3,1 милиарда евро ще могат да се изтеглят като кредит. Срокът за усвояването на средствата по възстановителния план ще е до 2024 г.

Правителствената пресслужба разпространи официалната информация за възстановителния план на Брюксел,  който е на обща стойност 750 милиарда евро. Отделно от него,  многогодишния бюджет на Съюза, възлиза на 1,1 трилиона евро.

За периода 2021-2027 г. за България се предлага бюджет от 16,7 милиарда евро, от тях за кохезионна политика са предвидени близо 8,8 милиарда евро и близо 5 милиарда евро за преки плащания по Общата селскостопанска политика.

Предложенията на ЕК и финансовите им измерения могат да бъдат оценени като справедливи и добри, се посочва в първоначална реакция на правителството за Многогодишната финансова рамка на Съюза за периода 2021-2027 г. и Плана за възстановяване на ЕС. Тя се съдържа в презентация за бюджета и плана, публикувана на сайта на правителството.

Европейската комисия направи предложенията си на 27 май, като за периода 2021-2027 г. се предлага бюджетът да бъде в размер от 1,1 трилиона евро, което е съпоставимо с предходните два бюджета на ЕС. Различното този път е Планът за възстановяване на ЕС в размер на 750 млрд. евро, който е извън многогодишния бюджет на Съюза и следва да се изпълни до края на 2024 г.

„От особена важност за нас е своевременното постигане на сделка по така предложения План за възстановяване на ЕС. Така ще бъдат осигурени средства за продължаване на мерките за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата“, пише в презентацията на правителството.

В нея се отбелязва, че ресурсът по текущите програми е напълно изчерпан.

„България е една от общо 4-те държави членки, които получават повече средства за Кохезионна политика, в сравнение с периода 2014-2020 г.“, посочва правителството в първоначалната си реакция и добавя:

„Вноските на България в бюджета на ЕС за целия период 2021-2027 г. се изчисляват от ЕК в размер на 3,3 млрд. евро. Категорично трябва да се оборват всички твърдения, че страната ни ще бъде „донор“ в ЕС“.

По предложението на ЕК тепърва предстоят обсъжданията на техническо ниво, в Съвета и в Европейския съвет на заседание на 18-19 юни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия