Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Не съм променил мнението си за диференцираната ДДС ставка

Министърът на финансите Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов при влизане за днешното заседание на кабинета.
Снимка: БГНЕС

Намаляването на данък добавена стойност на 9 процента за ресторантьорския бранш е политическо решение, заяви финансовият министър Владислав Горанов:

"Аз не съм си променил позицията по отношение на ДДС, но така или иначе това е политическо решение, което е взето над мен".

Министър Горанов посочи и поетия на скорошната среща при премиера ангажимент да бъде отложено влизането в сила на новите изисквания за касовите апарати:

"По време на дебатите се заяви готовност, особено от част от бизнеса, да се продължи работата по отношение на наредбата и изчистването на неяснотите в нея", заяви финансовият министър Горанов на среща с бизнеса, проведена в Националната агенция за приходите. Видеозапис от срещата беше разпространен от приходната агенция.

Зам.-директорът на НАП Пламен Димитров увери, че промените в наредбата за касовите апарати няма да нарушават медицинската тайна. Димитров представи редица промени в текстовете, с които се отговаря на притесненията на различните браншове. Едно от най-сериозните от тях е свързано със специализирания медицински софтуер и връзката му с приходната агенция:

"Даваме достатъчна гаранция за запазване на конфиденциалната информация по профила и то по отношение на медицинската информация. Нямаме желание и не искаме да получаваме медицинска информация и информация за заболяванията на гражданите на страната".

По време на срещата е договорено при отстраняването на проблемите по всяка една от спорните точки тя да влиза в сила поетапно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени