Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трохите от масата на съня – Явора Петрова в галерия „Стубел“

13
Явора Петрова
Снимка: галерия „Стубел“

Истинско предизвикателство и въодушевление за духа е човек да представя изложбите на художничката Явора Петрова. В галерия „Стубел“ до 25 юни там може да бъде видяна новата ѝ експозиция, озаглавена „Трохи от съня“. Това са живописни творби – рисунки и маслена живопис, неща със смесена техника, които обогатяват тяхното внушение и емоция на възприемане. Защо „Трохи от съня“, самата тя в краткото си експозе за изложбата казва: 

„Една сутрин се събудих окрилена от всичко, което бях сънувала. Бях присъствала на големи събития, живот, хора, пълни маси, срещи, пейзажи, дървета, коне… Имаше и страх, и смях, и разговори, и истинската любов. Какво сънувах? Не можах да си спомня нищо… Бяха останали само трохите, трохите, паднали от масата на съня“. 

Така артистично и с лекота Явора Петрова говори за реалното, като следствие на тези сънища. Но всъщност в няколкото десетки творби с въглен, сух или маслен пастел, с молив и гваш са се получили удивителни абстрактни рисунки, със загатнати образи на коне, хора, животинки, в които линията и формата носят изключителни внушения и свобода. 

Явора Петрова е един много интересен и смислен съвременен автор, с една овладяна абстракция, с кодове и знаци, които довеждат до нас и силата на египетското изкуство, и мозайките на Равена, и експресивните рисунки на Гоя, и нейната почит към великия Рембранд. Носят тази почит, която има към линията и високото майсторство на Илия Бешков. Въобще познанието за цялата европейска и световна цивилизация, но пресъздадена и изживяна като нейна лична изповед. 

В изложбата на Явора Петрова се отделят и творби, посветени на един старинен японски танц Буто и Митичен Бог – едно и две. Деликатни, загадъчно меланхолични и носталгични, зад усещането за лекота и на един дъх стои висок професионализъм и чувство за мярка.

Фотографии – Антонио Георгиев - Хаджихристов и галерия „Стубел“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!