Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфониетите във Видин и София с концерти на открито

Свилен Симеонов

Музикалните институции и състави в България бавно се връщат към артистичния живот след дългото мълчание заради пандемията от Covid-19.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентът Станислав Ушев разказа за първия концерт на открито на Симфониета Шумен. Музикални срещи вече имаше и за публиката във Видин и София.

На 28 май Симфониета Видин изнесе концерт с популярна класика, а на 1 юни с публика се срещна и Симфониета София, заедно с Джаз формация София. Двете изяви бяха обединени от мотото "Отново заедно". Дирижира Свилен Симеонов - ръководител на тези състави.

"Една искрена, емоционална вечер, каквато отдавна не се сещам да съм преживявал - и аз като диригент, и оркестърът като музиканти, а и публиката като присъствие, като излъчване. Няма да скрия, че си поплакахме... Искреше всичко от позитивна енергия!", сподели диригентът.

Как преминаха концертите след принудителната пауза от два месеца и половина, къде откриха оркестрите своите сцени на открито и как се почувстваха всички -  изпълнителите, публиката и самият Свилен Симеонов, чуйте в интервюто с диригента в звуковий файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна