Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призрачният мегаполис вдъхнови саундтрак

Липсващите звуци на Ню Йорк

Звуков пъзел на ежедневието от вчера вдъхва надежда за утре

Пандемията от Covid-19 промени пейзажа на големите градове по света. Трафикът изчезна, градскияj транспорт опустя, барове затвориха врати. Промяната нарисува ново ежедневие, без познати елементи. 

Празните пространства обаче "отключиха" проект, който цели да запълни празнотата в мегаполиса. 

Въведените мерки за социална дистанция и указанията за стоене по домовете лишиха живеещите в Ню Йорк от бръмченето на мотори, подвикванията, клаксоните, и пробивните машини. Липсата на рутинната какафония донесе допълнително усещане за призначност

На помощ се притече една от най-старите институции в града. 

"Това се случи много бързо. Един ден си живеем нормално и на следващия всичко се преобърна с главата надолу и ние започнахме да се приспособяваме към нова норма", казва Анджела Монтефинис - старши ръководител на отдел "Комуникации" към Нюйоркската обществена библиотека. 

"Тъй като бяхме наясно, че на хората им липсваше това, с което бяха свикнали, се събрахме с агенцията Mother New York. С тях преди сме работили за проекта InstaNovels за представяне на книги по "Instagram Stories". Те са много креативни. Заедно ни  хрумна тази идея - да вземем тези звуци от ежедневието, които липсват на хората. В колекцията на библиотеката имаме хроники от изминалите 125 години. Това е просто един нов начин да правим това. С агенцията решихме да създадем този плейлист, който да е достъпен до всички", разказва Монтефинис пред БНР.

"Определено ми липсва шума от деца, които си играят навън. Аз имам две малки деца, така че като чух това, се развълнувах много. Разбира се, че ми липсва атмосферата нa библиотеката, защото това е работното ми място и за мен това е много утешаващо място. Но ако трябва да избера един звук това ще е този от ресторантите. Тази звукова картина ме пренесе обратно във времето и не само защото ми липсва храненето навън. Храненето навън и наслаждаването на питие навън са социални активности. Това, което много ми липсва, е просто да седнеш на маса с приятел, без да се налага да се притесняваш за маски или ръкавици", допълва Анджела.

"Аз съм нюйоркчанин откакто се помня. Общо взето съм не съм емоционална личност, но след като чух звуковата картина, се задавих от вълнение. Осъзнаваш какво ти липсва всеки ден. Мозъкът ти казва да вървиш напред и да насочиш вниманието си към ежедневните задачи. Но когато чуеш плейлиста, си припомняш, че само пред няколко седмици животът е бил такъв и сега е напълно различен. Това е много емоционално преживяване, но за мен то бе утешаващо, не тъжно. Да чуеш и да си кажеш "Ще бъдем отново в такава среда". Сега мога да слушам преди лягане, за да ми помогне да сънувам по-добри времена, до които в крайна сметка ще стигнем", оптимист е Анджела Монтефинис.

Целият албум е бил създаден от агенцията само за седмица. До момента е бил чут около 330 хиляди пъти и очакванията са повече хора да си пуснат саундтрака с характерни звуци от многомилионния град. Слушането отключва фантазията и определено действа утешаващо - може да се пренесете в метрото, да станете част от пъстро празненство и да проследите разходка по улиците на Ню Йорксъпътствана от улични музиканти, кучета, гълъби и подвикващи минувачи

Популярният проект е създаден малко преди библиотеката да отбележи своята 125 годишнина. Отбелязването става в труден за страната период, в който библиотеките ще играят ключова роля при възстановяването.

"Ние сме във всеки квартал. Предлагаме помощ с търсенето на работа и подобни услуги безплатно, така че виждаме ролята си като важна. Важно е да се припомня каква е мисията ни. Що се отнася занапред - планирахме няколко неща - голям фестивал, който трябваше да бъде отложен. Не сме сигурни дали ще успеем да проведем планираните събития, дали ще трябва да ги преместим за следващата година, но ще отпразнуваме по възможно най-добрия начин с оглед на обстоятелствата." 

Снимки: ЕПА/БГНЕС



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени