Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата разследва нови сигнали по делото „Васил Божков“

| обновено на 04.06.20 в 19:16
Главният прокурор Иван Гешев в Ябланица, където се провежда специализирана полицейска операция за борба с битовата престъпност.
Снимка: Пламен Христов

Прокуратурата проверява два нови сигнала, свързани с бизнесмена Васил Божков. Единият е подаден от самия Божков, а другият е от издание, свързвано с банкера Цветан Василев.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев в Ябланица при специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност.

Иван Гешев поясни, че единият сигнал е получил на електронната си поща от Васил Божков, в който той излага определени обстоятелства, но не уточни какви:

„И двата сигнала, аз съм ги разпределил към компетентен прокурор, който може да прецени какви действия да извърши, но задължението на прокуратурата трябва да бъде ясно е да проверяват, както и доказателствата в подкрепа на обвинението, така и доказателства, които са да кажем оневиняващи за обвиняемия в досъдебната фаза“.

Главният прокурор допълни, че причината Цветан Василев и Васил Божков да продължават да се укриват, съответно в Сърбия и Обединените арабски емирства е основно политическа.

„Решението за екстрадиция е основно политическо. Българската съдебна система по случая с подсъдимия Цветан Василев си е свършила работата, така че оттук-нататък решението е на сръбската държава и на държавата Обединени арабски емирства. Дали българската държава в лицето на българската дипломация ще бъде достатъчно активна на дипломатическото поле е въпрос към българската дипломация и българското правителство“.

Иван Гешев каза още, че от защитата на Джок Полфрийман е внесена молба за възобновяване на делото.

„Тези решения дали ще се възобновява делото или няма да се възобновява са от компетентност на главния прокурор. Ще бъде разпределен на конкретния прокурор, който ще вземе конкретното решение, след като проучи казуса. За мен категорично е ясно, че този сигнал за възобновяване или жалба е прелюдия и основание за съответна жалба до Европейския съд за правата на човека“.

По отношение на специализираните полицейски операции срещу битовата престъпност главният прокурор поясни:

„Целта ни е към края на годината нивата на битова престъпност да са чувствително по-ниски от тези за миналата година. И това е изпълнимо, защото за това, което хората наричат телефонни измами, се смяташе, че е нерешим проблем. В края на миналата година намалението между 40 и 50%“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна