Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване в Нидерландия: Децата с малка роля за Covid-заразяване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Децата под 12-годишна възраст играят малка роля в предаването на новия коронавирус, установи изследване на нидерландския Национален здравен институт, съобщава БТА.

Проучването, публикувано във водещо местно медицинско издание, проследява развитието на болестта в 54 семейства и включва общо 227 души.

Изследвания в други страни и преди установиха, че децата по-рядко се заразяват с вируса, а веднъж инфектирани, по-рядко се разболяват сериозно.

"Да, децата се заразяват, но предаването на вируса става основно между възрастни индивиди на сходна възраст, както и от възрастни на деца", гласи заключението от настоящото проучване.

"Предаването между деца, или от деца на възрастни, както е при грипа, изглежда се случва по-рядко", допълват изследователите.

Възможен недостатък на настоящото проучване е, че изследваните семейства вероятно не са представителна извадка на по-широката нидерландска популация, отбелязва Ройтерс.

Участниците са избрани от семейства, идентифицирани от позитивни Covid-тестове между 23 март и 16 април - период, когато в Нидерландия са изследвани само сериозно болни хора и здравни работници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна