Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция: Повечето хотели планират да отворят от 1 юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повечето хотели в гръцките курорти ще отворят врати на 1 юли, въпреки че на 15 юни ще бъдат възобновени полетите с трийсетина държави, както обяви правителството. Това заяви в интервю за агенция ТАСС управляващият директор на туристическата компания "Тез тур Гърция" Димитрис Харитидис.

Според Харитидис повечето хотели в курортите ще започнат да отварят врати от 1 юли, след като бъдат възобновени полетите от 29 държави. "Въпреки това, не всички хотели са решили да започнат работа. Например хотелите от една верига по-лесно ще възобновят работа, защото имат 3-4 хотела в даден регион, и ако в крайна сметка има слаба заетост, ще отворят само един два хотела, а останалите ще останат затворени", пояснява той. Харитидис отбелязва, че регионите в Гърция силно зависят от туристите от Англия, Франция, Италия и Русия.

Хотелите в регионите още не са взели решение, тъй като сред тези 29 държави, от които ще бъдат разрешени полети, Англия не присъства, а това е вторият пазар за Гърция по брой на пристигащи туристи. Няма ги и САЩ, които са третият пазар, а също Франция и Италия, посочи управляващият директор на туристическата компания "Тез тур Гърция".

Той напомни, че от 1 юни бе разрешено да отворят целогодишните хотели, които обаче са разположени основно в градовете. "Над 80 процента от хотелите, които работят обикновено 12 месеца в годината, не отвориха на 1 юни, въпреки че им бе разрешено. Има редица причини за това, на първо място - защото международните полети в Гърция ще започнат едва на 15 юни. Затова за много хотели няма смисъл да отварят, тъй като вътрешният пазар не е толкова голям, че всички да работят", каза Харитидис.

Друга причина, посочена от него, е фактът, че международните полети ще се осъществяват само до Атина и Солун, а регионалните летища ще започнат работа едва от 1 юли. Харитидис припомня, че летището в Ираклион на о. Крит например е на второ място по брой пристигащи пътници. На трето място директорът на туристическата агенция посочва, че санитарните протоколи, които трябва да бъдат спазвани от хотелите, са били оповестени от правителството два дни преди откриването на целогодишните хотели.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна